B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Porodični magazin 01/2022 - Kolumna

autor: Gomex | 06.01.2022
Porodični magazin 01/2022 - Kolumna

Dragi naši,

U trenutku kada su u celom svetu novogodišnji i božićni praznici prošli, svi smo se malo odmorili, svi smo se malo podgojili i potrebno je startovati punom parom. Ne bismo mi bili mi kad ionako preopsežna praznična trpeza ne bi bila produžena na još neko vreme… Božićna i druga novodišnja jela u nas Srba imaju svoj red, običaj i redosled. 

Iako je badnja večera pre svega posna, kao i za posne slave, mi je pretvorimo u posnu gozbu, a umemo da popijemo i koju čašicu više. Potom odmah dolazi obilni božićni ručak, jer nam je organizam „iznuren” kao da smo svi nedeljama postili. Taman kad se zajurimo prve radne nedelje, dolazi proslava Nove godine po Julijanskom kalendaru, što posebno volimo da proslavimo prilično neumereno. Neke od nas potom zadesi još po koja zimska slava i posledice po obim struka ne mogu a da se ne primete. 

Stoga je veoma bitno da u narednom periodu napravimo kvalitetan plan ishrane, kako bi se stvari vratile u normalu. Srećna okolnost je u tome što je ove godine sveže voće i povrće prilično pristupačno na celom tržištu, tako da kvalitatan i zdrav obrok nije teško obezbediti. Samo ako imamo volje.

Pripremajte sebi redovno laganije kuvane obroke, bogate povrćem i vlaknima, što će doprineti „pročišćenju” od masnih naslaga, a pojačaće i vaš imunitet. Redovno konzumirajte sveže voće. U toku zimskih meseci, najprisutniji su citrusi, a bogata je i ponuda sušenog voća. U svakom trenutku su nam dostupni smrznuti miksevi bobičastog i drugog sezonskog voća, tako da ne možemo pronaći izgovor u tome da nije sezona. Uz sve to, ako nismo u situaciji da malo otputujemo, možemo sebi priuštiti svakodnevne lagane šetnje, što će sigurno doprineti našem zdravlju.