B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Porodični magazin 02/2021 - Kolumna

autor: Goran Kovačević | 21.01.2021

Dragi naši,

Imao sam tu sreću da dosta proputujem i vidim različite kulture i načine života. 

To čoveka obogaćuje, jer mu daje drugi ugao gledanja i pomaže da se razveju neka stereotipna verovanja o onim „drugima”. Tačno je da Kinezi jedu dosta neobičnu hranu za naš ukus, Arapi imaju drugačiji odnos prema ženama, Amerikanci su zaista preokupirani poslom, Japanci se ne rukuju, ali kada se pogleda ispod tog površinskog sloja, svi žele da vole i da budu voljeni, da se druže, da se smeju. 

Kada sam sedamdesetih godina prvi put probao picu bilo je to... Bljak iskustvo. Nisam pojeo ni polovinu. Danas sam ljubitelj tog italijanskog specijaliteta. Dakle, trebalo je malo strpljenja, malo dobre volje i otvorenosti za nova iskustva i pica je, iako strano jelo, postala omiljena domaća hrana.

Pošto smo zaključili da malo znamo o dalekom svetu, odjednom smo shvatili da malo znamo i jedni o drugima, tu, u Srbiji. Zbog svega toga, doneli smo odluku da krenemo sa serijom tekstova o gradovima i selima u kojima imamo prodavnice. I sami smo bili začuđeni specifičnostima i lepotama nekih malih mesta koja nisu ubeležena u turističke mape, a trebalo bi.

Dugo godina nam je trebalo da primetimo lepote Stare planine, a dobar deo istočne Srbije čine i dalje prelepi, ali pusti i nepoznati predeli. Vojvođanski salaši polako dobijaju na popularnosti, a nedavno je otkriveno i ružičasto jezero u Pačiru. Siguran sam da izvan Vojvodine najveći deo ljudi nikada nije ni čuo za Pačir. 

Eto, pojavila se i dobra strana korone. Sad smo u nekoj vrsti zatvora otvorenog tipa :), pa nas je to nateralo da pogledamo oko sebe i progledamo u odnosu na lokalne lepote i vrednosti. 

Srbija je lepa zemlja, ima šta da pokaže i zato nemojmo biti provincijalci kojima je strano uvek bolje. Srbija nije najbolja zemlja na svetu, nije ni najlepša, ali je lepa i... Naša je. Čuvajmo je da bi nas ona čuvala. Upoznajmo je.