B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Porodični magazin 03/2021 - Kolumna

autor: Goran Kovačević | 04.02.2021

Dragi naši,

Pre nekog vremena držao sam neko predavanje i uhvatio se kako često koristim narodne poslovice. Kažu da je to znak starenja. Pošto ni ja ne volim da me ljudi prihvataju kao onog “u silasku”, malo sam se zamislio. 

Narodne poslovice ili one mudre izreke pojedinaca predstavljaju rezultat taloženja razmišljanja i delovanja generacija i generacija pre nas i daju nam neke pametne savete na kratak i zabavan način. Mogli bismo to uporediti sa ugljenikom koji se pod dugotrajnim velikim pritiskom od šake crne prašine pretvara u sjajni dijamant.

Navešću vam nekoliko takvih poslovica koje često koristim i koje mi pomažu da svoj posao radim na uspešan način, a možda mogu da pomognu i vama.

Neznanje je majka avanture

Ovu poslovicu sam pročitao u stripu „Hogar strašni“ i koristim je u privatnom životu, naročito u vaspitanju dece i profesionalnom životu. Tu se odmah priključuju poslovice „Budala se uči na svojim, a pametan na tuđim greškama“ ili „Tri puta meri, jednom seci“... Poruka je jasna, pre nego što se upustiš u nemirne vode (novi posao), dobro razmisli, da ne bi bila „dara veća od mere“.

Kada sedneš u pogrešan voz, sve stanice su pogrešne

Ova poslovica se odnosi na odabiranje ciljeva u životu. U svakom poslovnom bukvaru, a verovatno i uopšte u životu, šta god da radite, prvo morate odrediti koji cilj želite da ostvarite i da onda ne gubite energiju i novac na skretanja sa glavnog puta. Na tom tragu je i poslovica „Ako ne znaš gde si krenuo, uvek ćeš negde stići“. Razmislite, da li prilikom donošenja odluka razmišljate šta je krajnji cilj svega? Nedostatak jasno utvrđenih ciljeva sigurno će vam doneti mnogo muke i isprazniti novčanik.

To što sam ja paranoičan, ne znači da mi neko ne radi o glavi

U ovoj eri beskonačne količine neproverenih informacija, teško je odlučiti se kojoj informaciji treba da poklonimo poverenje. Svet je vrlo retko crno-beli, uglavnom je u sivim tonovima. Svako ima neki razlog za svoje stanovište, pa je teško razlučiti šta je istina. U starom Rimu su govorili „Cum grano salis!“ – „Sa zrnom soli“, a to je značilo da ništa ne smete uzimati zdravo za gotovo. O svemu morate kritički razmisliti. Vi ste najodgovorniji za sebe i svoju porodicu i nikome ne treba da prepuštate donošenje važnih odluka ili, što bi rekli naši stari - „Pomozi sebi pa će ti i Bog pomoći“.

I da zaključim. Volim poslovice i dalje ću ih koristiti, jer mi pomažu da svoje misli jasnije prenesem na ljude oko mene. Preporučujem ih i vama, zabavno je i efikasno. A što se tiče starenja... kažu... „Star si tek onda kada ti svećice za tortu koštaju više od torte“ :)