B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Porodični magazin 04/2021 - Kolumna

autor: Goran Kovačević | 18.02.2021

Dragi naši,

Kao što smo očekivali (i pribojavali se), prvi kvartal ove godine u privrednom pogledu neće biti baš sjajan. Po svemu sudeći, možemo očekivati da će poljoprivreda dobro poneti, ali to neće biti rezultat naše pameti, nego blage zime, a drugi delovi privrede (turizam, ugostiteljstvo, usluge...) će jedva držati glavu iznad vode.

Kada su koncipirane mere pomoći privredi, postojala je pretpostavka da će se kovid kriza rešiti do kraja 2020. godine, ali se to nije dogodilo. Mala i srednja preduzeća i preduzetnici će zbog toga imati problem da plaćaju svoje tekuće, a uz to i one odložene obaveze. To znači da bi i država mogla imati problema sa prikupljanjem poreza, što opet ukazuje na to da bi moglo biti problema u isplatama (povećanih) plata bez dodatnog zaduživanja. Dodatno zaduživanje znači da će i naša deca verovatno otplaćivati naše dugove, čime bi iseljavanje, pre svega mlađih ljudi, moglo da se nastavi još ubrzanijim tempom.

Ova perspektiva ne izgleda sjajno, ali je (po mom mišljenju) realna i može se izmeniti samo većom i efikasnijom proizvodnjom.  

Iako spadam u one koji smatraju da bez efikasnog javnog sektora (zdravstvo, školstvo, sudstvo, uprava...) ne može biti ni uspešnog tzv. realnog sektora, ipak u osnovi svega leži proizvodnja i ako ne pokrenemo taj sektor, sve ostalo će biti samo uzimanje jednima da bi se davalo drugima, a to nikada nije bilo ni uspešno, ni pošteno.

Svet je u velikim promenama. Nove tehnologije su donele novo mešanje karata i podelu moći. To je sigurno šansa i za Srbiju, ali samo ako se temeljno reformiše. Neka mi oproste penzioneri (i ja ću za koju godinu postati penzioner), ali budućnost ove zemlje leži na mladima i privatnom preduzetništvu. Ako bismo napravili sistem u kome bi mladi ljudi lako i uspešno ulazili u vode preduzetništva, to bi sprečilo iseljavanje najpotentnijeg dela stanovništva, a popunilo bi i državne fondove iz kojih se isplaćuju obaveze prema javnom sektoru. Sigurno bi pomoglo da više lekara, naučnika i programera ostane na raspolaganju našim građanima.

Postoji američka poslovica „Nema besplatnog ručka“ i koliko god ova izjava bila surova, toliko je istinita. Kada god neko dobije nezarađeni novac, neko drugi je ostao na gubitku i taj je sigurno nezadovoljan. Na nezadovoljnim ljudima se ne gradi budućnost, a nije ni pošteno. Povećanje primanja stanovništva, a onda uzimanje tog istog novca kroz povećanje cena (struja, TV pretpalata, porezi...) nije dugoročno održivo, jer stalno tapkamo u mestu. Nije bitno da li je plata 500 ili 600 evra ako za oba iznosa možete kupiti istu količinu proizvoda. Bitno je povećati proizvodnju i njenu efikasnost, kako bi se povećala kupovna moć stanovništva. Svestan sam da je ovo lakše reći nego uraditi, ali i ta reforma jednom mora da počne.