B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Porodični magazin 06/2020 - Kolumna

autor: Goran Kovačević | 19.03.2020

Dragi naši,

Proći će i korona virus, ali da li će se život vratiti u staru kolotečinu? U poslednjih desetak godina imali smo svinjski, ptičiji grip, SARS, MERS i ko zna koje još tipove virusa. Neki od njih su imali i znatno veću smrtnost, ali nikada svetske vlade nisu preduzimale ovako drastične mere. Znaju li oni nešto što mi, obični smrtnici, ne znamo?

S obzirom na priličnu sigurnost da će se neki novi soj virusa pojaviti u sledeće tri godine, pa opet i opet, svakih nekoliko godina, znači li da moramo da se naviknemo da ćemo živeti u stalnom strahu od bolesti? Hoćemo li se u nekoj bliskoj budućnosti i dalje rukovati i ljubiti kada sretnemo drage osobe, ili će to postati nepristojno, pa i opasno? Izgleda mi da će ovaj virus imati dalekosežnije posledice po naš socijalni, svakodnevni život, nego na zdravlje.

Drago mi je što zdravstveni sistem ipak funkcioniše i aktivno se odnosi prema ovom problemu, jer uz toliku količinu nepoznanica ne sme se zapostaviti nijedna mogućnost. Dobra vest je što smo već u polovini marta, a virusi ne vole sunce i toplo vreme. I eto, ponavlja se stara priča. Uz sav napredak medicine, ključni faktor u suzbijanju bolesti će biti priroda (sunce). :)

Ima ona poslovica „Pomozi sebi, pa će ti i Bog pomoći“, a ona nam poručuje da svi treba da budemo aktivni i da preduzimamo razumne mere da umanjimo efekte epidemije. Ne treba zaboraviti da bi ekonomske posledice ovog stanja mogle imati drastičnije efekte od samog zdravstvenog stanja. Svetska privreda polako usporava, a rezultati ovog usporavanja će se preliti na običan narod, koji bi mogao postati siromašniji.

S druge strane, dobra vest je da se privreda nakon ovakvih događanja brzo oporavlja, a najčešće i doživljava pravi bum. Videćemo.

Mi smo u Gomex-u podigli mere zdravstvene bezbednosti tako što smo uobičajene mere dezinfekcije i čišćenja povećali dva do četiri puta. Dezinfikuju se korpe, pultovi, kvake i sva ona mesta koja su pogodna za prenos virusa. Naša služba koja kontroliše bezbednost hrane na dnevnom nivou nadgleda sprovođenje predviđenih mera. Za sada toliko. Možda će nam za koji mesec sve izgledati smešno, ali ipak treba da budemo ozbiljni i poštujemo osnovna pravila opreza. Neki kao preventivu preporučuju beli luk, neki rakiju. Ne znam šta je istina, ali jedna (1) rakijica sigurno neće štetiti. :)