B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Porodični magazin 08/2020 - Kolumna

autor: Goran Kovačević | 23.04.2020

Dragi naši,

Evo nas i u drugom mesecu u društvu sa „Koronom“. Nije baš neko društvo, bez obzira na lepo ime, ali nikako da je se rešimo. Obično epidemije gripa traju od 6 do 8 nedelja, ali ova će se očito malo razvući, pre svega zbog mera suzbijanja i usporavanja epidemije.

Mi, trgovci prehrambenom robom, ćemo u poslovnom smislu nekako preživeti. Ima i mišljenja da ćemo tu nešto i profitirati, ali ako uzmemo u obzir skraćeno radno vreme, povećan broj neradnih dana, daleko je to od očekivanog prometa. Ipak, u svakom slučaju, mi smo u boljoj situaciji nego ostali privrednici.

Mislim da su se srpski trgovci pokazali u dobrom svetlu. Nije bilo bitnih nestašica, tržište se redovno snabdeva. Cene su uglavnom stabilne. Porasle su cene antiseptika i južnog voća, pre svega limuna, ali sama dobra pokrivenost tržišta ovim proizvodima je doprinela da cene ne odu nebu pod oblake. Koliko sam video, nije se uspostavilo ni paralelno sivo tržište, koje je verni pratilac kriznih situacija. Problem su redovi ispred prodavnica, ali oni su uzrokovani potrebom da se smanji broj osoba u zatvorenim prostorima (prodavnicama) i kupci najvećim delom imaju razumevanja za ovaj problem.

Srećni smo (tik-tik-tik... da tri puta kucnem za sreću :) ) da u Gomex-u do danas, kada pišem ovaj tekst, nije bilo obolelih od ovog virusa. Sve prodavnice rade, a najveći problem je umaranje trgovaca, jer se veliki promet obavlja u kratkom vremenu, kao kada biste, umesto da teret od 100kg prenesete u deset nošenja po 10 kg, odjednom morali to da učinite, odjednom svih 100kg. U oba slučaja ste preneli 100kg, ali u drugom, možete i da se iskilavite.

Prema stavovima epidemiologa, izgleda da ipak vidimo svetlo na kraju tunela. I ovo čudo će se završiti, ali će ostati otvorena mnoga pitanja i to ne samo za nas u Srbiji, već za ceo svet. 

Šta se sve ovo desilo i zašto? Da li smo preduzeli prave mere, na pravi način i u pravo vreme? Koliko, na kraju krajeva, košta zdravlje? Najlakše je reći da zdravlje nema cenu, ali nije teško primetiti da, u globalu, oni sa više novca imaju duži životni vek (zdraviji su) od onih siromašnijih. Kako god da okrenete, na kraju dođete do činjenice da je bitno imati zdravu i jaku ekonomiju, jer se onda društvo lakše suočava sa sve raznolikijim problemima.

Postoji jedan izraz „Pirova pobeda“, a on označava situaciju kada dobijete jednu bitku u kojoj se toliko iznurite, da nakon toga niste sposobni za dalje ratovanje i... Izgubite rat. Celom svetu bi se moglo desiti da pobedi epidemiju korona virusa, ali da toliko iznuri ekonomiju, da ona više ne može doprinositi zdravstvenoj zaštiti koliko bi trebalo. Rezultat bi moglo biti povećanje smrtnosti iz hiljade razloga, u čijem korenu bi se nalazio nedostatak novca. Naravno, možda i neće biti tako. Možda ćemo nešto i naučiti, pre svega da smo toliko pomešani i povezani i da niko neće moći da se izoluje od problema ostalog sveta. Ko zna...