B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Porodični magazin 09/2021 - Kolumna

autor: Goran Kovačević | 06.05.2021

Dragi naši,

Dok smo raspravljali o „novoj realnosti“ - hoće li se ona uopšte uspostaviti, hoće li promeniti naše živote - ona se već sasvim dobro odomaćila.

Koliko se družimo, a koliko komuniciramo preko društvenih mreža? Koliko gledamo televiziju? Koliko zurimo u monitore prateći sve moguće sajtove, sve u strahu da ćemo propustiti nešto bitno, a onda se ispostavi da smo samo napunili (prepunili) glavu bombastičnim naslovima iza kojih uglavnom ne stoji ništa?

Da radim u medijima (TV, radio, internet, štampa), ozbiljno bih se zabrinuo šta će biti sa mojim poslom kada sve ovo prođe, a proći će. Šta bih li onda morao da smišljam kad mi nestane pola korona sadržaja? A zamislite šta bi se desilo kada bi nestali tzv. rijaliti programi. Tabloidi bi izgubili još trećinu sadržaja, što već liči na bankrot...

Sve u svemu, mislim da nas je „nova realnost“ već okupirala, a kuda sve to ide, sam Bog zna. Farmacija je prosto ekplodirala. Jedan moj prijatelj koji se bavi prodajom lekova mi je rekao da su do pandemije vitamini i drugi suplementi bili 10-20% prometa, a danas su se popeli na 80-90%. Kako li smo do sada živeli bez tolikih vitamina (uglavnom veštačkih)?

Šta li će se tu desiti ako korona kojim slučajem nestane? Naravno, ima i tu rešenja – novi virus ili nova varijanta virusa. Koliko znam, virusi su toliko jednostavan oblik života da kontinuirano mutiraju, ali suštinski ostaju vrlo slični i vakcine ostaje efikasne, možda u nekom smanjenom obimu. Taman sam prošao revakcinaciju kad je počela priča o engleskom i brazilskom virusu i ja se opet prepadoh.

Da li mi to treba da se pripremimo za život u permanentnom strahu i kakav je to uopšte život? Nisam pristalica teorija zavere, verujem u efikasnost vakcina, ali verujem da je glupost bezgranična i da se često umnožava bez ičije stvarne volje, kao ona grudva snega koja se u zlom trenutku pretvori u lavinu.

Jesmo li sada pred nekom vrstom lavine? 

Kada spojite sve ove interese od investitora, proizvođača, trgovaca, medija i naravno (bez njih ne može ni jedna čorba) političara, ne bih se iznenadio da stvore glupost epskih razmera. Ne verujem da iko od njih svesno pravi neku strašnu zaveru, ali kada spojite sve njihove sebične interese, sposobni su da naprave nekog solidnog Frankenštajna.

I šta onda? Šta da radimo?

Možda da se vakcinišemo, pa da se vratimo u staru realnost ili bar da smanjimo zaglupljivanje ove nove realnosti. Prošli put sam pisao o laganju, te bi možda bilo dobro da i tu malo stanemo na kočnicu. Imamo samo jedan život i on je onakav kakvim ga mi uredimo. Ako ga mi sami ne uređujemo, urediće nam ga neko drugi. To ne mora biti onako kako nama odgovara, ali sigurno će biti onako kako njemu odgovara. Dakle, davno je rečeno „Pomozi sebi, pa će ti i Bog pomoći“. I ne zaboravite... Život je lep, ali to shvatimo tek kada ga dobrano poružnimo.