B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Porodični magazin 11/2020 - Kolumna

autor: Goran Kovačević | 04.06.2020

Dragi naši,

U prošlom broju sam pisao kako tehnologija utiče na nas, sa jednom osnovnom porukom - ne možemo, ne smemo i ne trebamo zaustavljati tehnološki napredak, ali ga moramo iskoristiti da nam olakša svakodnevni život, a ne da nas kontroliše i zaglupljuje.

Trgovina, ova naša, svakodnevna, sve više postaje tehnološki zahtevna. I obična kasa je kompjuter koji vodi evidenciju o svakom prodatom artiklu, a to nam omogućuje da upravljamo prodajom, predviđamo trendove i prilagođavamo se. Plaćanje platnim karticama je uobičajena stvar, a na video nadzor ili one uređaje protiv krađe više niko i ne obraća pažnju. U ne tako dalekoj budućnosti kasiri će postati retkost, a tipkanjem po ekranu ćemo rešavati brdo naših svakodnevnih problema.

Ne govori se za džabe da je naše doba - doba informacija. Informacije su dobile veći značaj nego sami proizvodi. U trgovini pobeđuje onaj koji bolje razume potrebe potrošača i tu na scenu stupaju programi lojalnosti. Većina ozbiljnih trgovaca ima neku vrstu programa lojalnosti gde svojim kupcima odobrava određene pogodnosti, a zauzvrat dobija podatke o njihovoj potrošnji. Tu nastaje problem čuvanja i upotrebe prikupljenih podataka, odnosno problem zaštite privatnosti. Većina nas, još uvek, zaštitu privatnosti ne vidi kao prioritetan problem, ali ona to jeste i tek će biti. 

Trgovci koji poštuju zakon i zaštitu privatnosti prikupljaju podatke, ali na generalnom nivou, bez ulaženja u podatke koji se prikupljaju na nivou pojedinca. Nama je važno da vidimo trendove, odnosno da li se neki proizvodi bolje ili lošije prodaju, da li su prisutniji kod mlađeg ili starijeg stanovništa, kod muškaraca ili žena, da li su naše aktivnosti prihvaćene od strane kupaca ili ne, itd. Tako tražimo odgovore na mnoga pitanja, čiji odgovori nam pomažu da budemo bolje prilagođeni potrebama potrošača. Naravno, ispod svega se nalazi interes da se pojača prodaja (finansije ), ali ne na način da prevarimo potrošača, već da budemo bolji.

Postoje i one druge kompanije koje krše pravila zaštite privatnosti zarad nekog svog ineresa, pa smo tako imali firmu (Cambridge Analityca) koja je podatke prikupljene preko Google-a iskoristila u američkoj predizbornoj kampanji. Koristili su Google-ove podatke kako bi procenjivali naklonost birača i onda im slali poruke koje su bile baš njima prilagođene, sve sa ciljem da ih navedu na jednu političku stranu.

I to je realnost. Posle nekog vremena su razotkriveni, a mislim da je u međuvremenu kompanija prestala da postoji.

Zašto vam sve ovo pišem? Zato što i mi prikupljamo podatke o ponašanju potrošača, ali to činimo u skladu sa zakonom (GDPR) i sa jedinim ciljem da poboljšamo naše razumevanje vaših potreba, a time i da budemo bolji od naših konkurenata. Lični podaci kupaca se nikada ne koriste, a sada pravimo novi sistem gde lični podaci više neće ni biti potrebni.

Vraćamo se na prethodno pitanje. Sve može da se upotrebi i zloupotrebi, ali zato tu postoje zakoni koji moraju da se poštuju i ozbiljna država koja treba da se brine da to zaista tako i bude. Problem je što su veliki tehnološki giganti postali moćniji od država, ali… „Ničija nije gorela do zore”. :)