B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Porodični magazin 13/2020 - Kolumna

autor: Goran Kovačević | 02.07.2020

Dragi naši, 

Konačno možemo reći da smo na početku leta. I onog kalendarskog, a i onog lepog, vedrog, sunčanog, meteorološkog. Period koji je iza nas obilovao je strahovima i neizvesnošću, nakon toga relaksacijom, a ubrzo zatim i nagoveštajem nove neizvesnosti. Zasigurno je „pandemijski ciklus” ostavio dubok trag na svakog čoveka, porodicu, društvo, države i čitavu civilizaciju. Čujemo da još nije gotovo, ali moramo se okrenuti životu. 

Leto je period rezervisan za pregršt uživanja. Pogotovo za dečiju populaciju i mlade. Pokušajmo da im ne uskratimo ovo leto zbog svojih briga, strahova i slutnji. Složićemo se da je potreban oprez. Potrebno je usmeriti dodatnu energiju u edukaciju dece i tinejdžera. To što smo kao roditelji preopterećeni poslom i iscrpljeni dodatnim brigama ne treba da opterećuje decu. Oni za to nisu krivi. 

Pokušajmo da budemo informisani, pokušajmo da pratimo razvoj situacije i preporuke stručnjaka, a da pri tom ne budemo negativni i ne reagujemo impulsivno. Moramo naći balans u svemu, sad kada je to lakše reći nego učiniti. U skladu sa tim, pustimo decu da uživaju. Najznačajnije stvari sa decom se postižu strpljenjem i razgovorom. Pronađimo vremena za neki zajednički izlet, roštilj sa prijateljima koji imaju decu sličnog uzrasta, tako da i njima bude interesantno. Provodimo više vremena sa njima. I ako smo u najvećoj brizi, pokušajmo da to ne prenesemo na njih. Deca od najranijeg uzrasta prate impulse roditelja i svi radari su im usmereni ka njima. Od nas očekuju osećaj sigurnosti i ne mnogo više od toga. Ostalo su samo želje. 

Ako smo mi, kao autoriteti, na emotivnom planu konstantno zabrinuti, turobni i puni zebnje, od dece to ne možemo sakriti. To ne može pomoći u njihovom odrastanju i formiranju ličnosti. Roditeljstvo je sada na velikom ispitu. Tako je u svim kriznim situacijama.

No, da se vratimo na leto. Deci je potrebno da se druže, da uživaju. Podsećajmo ih na mere opreza protiv epidemije, ali im ne uskraćujmo jedno nezaboravno leto. Putovaćemo, ako to bude moguće, letovaćemo u Srbiji, što da ne. Sve su to opcije koje zavise od razvoja situacije, ne toliko od nas samih.