B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Porodični magazin 13/2021 - Kolumna

autor: Goran Kovačević | 01.07.2021

Dragi naši,

Neko je rekao da je Srbija „Kuća na sred puta“ i da odatle proizlaze mnogi naši problemi. Jednostavno, ova naša geografska pozicija je vekovima bila interesantna svim velesilama koje se nisu ustručavale da svoje interese stave ispred naših. Ali, da li je tako i danas? Planeta Zemlja je zaista postala tzv. globalno selo. Sredstva komunikacije, transporta, sofisticirana oružja, uopšte – tehnologije, sve je to relatizovalo važnost našeg položaja, a to nam možda otvara mogućnost da malo više odlučujemo o svojoj sudbini. 

Zašto sve ovo pišem?

Ovih dana, Novak Đoković je stigao na korak do titule najboljeg tenisera svih vremena. Još nekoliko dobijenih turnira i o tome više neće diskutovati čak ni njemu nenaklonjeni Englezi. 

U isto vreme, Nikola Jokić, klinac koji je svojevremeno na sve ličio samo ne na budućeg najkorisnijeg igrača najjače košarkaške lige sveta, otvoreno kaže da voli da igra, ali ne i da trenira i da stalno pati za svojim Somborom i konjima vranim.

Da čorba bude gušća, i Vasilije Micić je postao najbolji igrač Evrolige. Malo li je?

Na žalost, svi oni su svoj uspeh ostvarlili u inostranstvu. Verovatno bi trebalo da se pitamo - zašto? 

Pitanje izgleda jednostavno, ali od njegovog odgovora zavisi naša budućnost. 

Ako prestanemo da se ponašamo provincijalno i prestanemo da potcenjujemo sami sebe, ako počnemo da verujemo u svoje mogućnosti i radimo na okruženju u kome će te mogućnosti biti ostvarive, ako naučimo da popu kažemo pop, a bobu – bob i prestanemo da se žalimo kako nas svi mrze, ako se okrenemo sebi i počnemo da radimo na sebi, onda bi Srbija mogla da postane dobro mesto za život.

Ova tri momka su se popela na vrh, ali iza njih stoje hiljade mladih ljudi koji su sjajni u poslovima kojima se bave. Moramo da se bavimo tim mladim ljudima, moramo da im damo šansu da se ostvare u svojoj zemlji. Nedavno je jedan mlađi preduzetnik prodao svoju firmu koja se bavi video igricama za skoro 400 miliona evra, a setite se - za koliko su prodavane naše nekadašnje privredne perjanice? Za tepsiju ribe!!! 

Svet se promenio, sve se može, karte se ponovo dele. Imamo i pametnih i radnih ljudi, pa u čemu je problem???