B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Porodični magazin 14/2020 - Kolumna

autor: Goran Kovačević | 16.07.2020

Dragi naši,

Nekolicina svetskih istraživanja o tome koje su prve asocijacije na reč „leto” ove godine su potpuno izgubila na relevantnosti. Asocijacije kao što su odmor, uživanje, bezbrižnost, putovanja, romantika... zamenili su termini: neizvesnost, briga, zebnja... Jednom rečju, korona.

Sad kada je „prvi talas” prošao, „drugi talas prvog talasa” nas drma jače nego ikad, a tek se najavljuje „pravi drugi talas” koji je tu na vidiku, niko više nije „pametan”. Kada posmatramo parametre ekonomskog pada najrazvijenijih svetskih ekonomija, šta mi možemo da očekujemo?

E, pa možemo. Možemo da se uzdamo u sopstvene resurse. Osnovni resursi koje nosimo duboko u sebi, a danas su nam više nego potrebni jesu: promišljenost, staloženost i sloga. Za donošenje najobičnijih i najbanalnijih odluka u životu, danas nam je potrebna mudrost.

Niko na svetu više nema dovoljno pametan savet o tome šta i kako uraditi da zaštitimo sebe i svoju porodicu, a da pritom živimo, radimo i pomalo uživamo u letu. Zato je potrebno biti mudar, pratiti situaciju, ne nasedati na kontradiktorne vesti koje nam stižu sa svih medija i širom interneta. Vreme je da se odlažu veliki događaji, proslave, zabave, a da se kao nikad do sada okrenemo porodici i ljudima koje volimo. To je okruženje koje svakome prija i tu je danas najbezbednije.

Daleka putovanja treba zameniti nekim vikendom na obližnjoj destinaciji, dobro isplanirati i posvetiti se prijatnim trenucima. Protiv situacije na koju ne možemo da utičemo ne vredi se boriti. To iziskuje previše energije i resursa, a borba je unapred osuđena na razočaranje. Stoga se moramo potruditi da osmislimo što više lepih trenutaka za sebe i ljude koje volimo (naravno, na bezbedan način).

Neko će reći da u prethodno izrečenom nema konkretnog saveta šta i kako raditi. Pa da! U tome je poenta, ne tražimo odgovore u svetu eksperata, savetnika, medija i rekla-kazala obaveštenih. Potražimo odgovor u sebi i svom najbližem okruženju.