B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Porodični magazin 15/2020 - Kolumna

autor: Goran Kovačević | 30.07.2020

Dragi naši,

Pretpostavljam da i vi živite od vesti do vesti, od korona izveštaja do korona izveštaja. Brzo smo se navikli na ovu nenormalnu situaciju, gubimo živce, polako padamo u depresiju, ali ipak nekako guramo. To je čoveka i učinilo čovekom, sposobnost da se prilagodi svakoj situaciji i da izađe još jači.

Sada svi poručuju da nakon korone više ništa neće biti isto, ali ja sam prilično siguran da ćemo se nakon poslednjeg slučaja Covid-a jako brzo vratiti uobičajenim navikama, pa tako dalje do neke nove krizne situacije.

Zašto tako mislim?

Covid je globalni problem i nije moguće neko pojedinačno rešenje samo za jednu zemlju ili grupu zemalja. Takav zaključak bi trebalo da dovede do ujedinjavanja i udruživanja svih raspoloživih snaga. Sada se lepo vidi da postoje neke sitne varijacije, ali da smo svi jednako ugroženi, bez obzira na boju kože, oblik očiju, bogatstvo, istoriju... Ironija je da su siromašne zemlje nešto manje izložene opasnosti, ali ne zato što je siromaštvo lekovito, već iz prostog razloga što se u takve zemlje manje putuje, pa se i zaraza teže prenosi.

Umesto ujedinjavanja, dobili smo zatvaranje granica, krađe maski ili respiratora, skrivanje rezultata istraživanja oko vakcine i naravno :) prebacivanje odgovornosti na “one” druge. To je tako u svim krizama, uvek je kriv neko drugi.

Jadno ponašanje koje samo pokazuje da naša vođstva na globalnom planu raspolažu svim mogućim tehničkim inovacijama, ali i dalje razmišljaju kao da su u 19-om veku. Srbija i druge zemlje slične veličine su samo posmatrači bez nekog uticaja, ali morali bi dobro paziti da se kola ne slome upravo na njima (nama).

Ovako razmišljajući, mogli bismo lako zapasti u razočaranje ili letargiju. Postavlja se pitanje kuda to mi idemo, kojim putem, ko bira te puteve, ko umesto nas donosi odluku? 

Kako god, ne vredi biti pesimista, život ide svojim putem i verovatno dobijamo upravo ono što smo i zaslužili. Činjenica je da je svet ipak bolje mesto za život nego pre 100 ili 200 godina, što znači da se ipak krećemo u dobrom pravcu. Sigurno je ova tehnološka revolucija otvorila više pitanja nego što smo mi sposobni da odgovorimo, ali... Odgovorićemo.