B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Porodični magazin 16/2020 - Kolumna

autor: Goran Kovačević | 13.08.2020

Dragi naši,


Poslednjih dvadesetak godina smo se prilično uzoholili. Tehnički napredak nam je omogućio (fizički) daleko lakši život nego što je to nekada bilo. Dobar deo građana je zaboravio da na posao može doći i peške. Internet nam je omogućio da mnoge poslove obavljamo iz omiljene kućne fotelje. Putovanja više nisu privilegija bogatih. Jeftine avionske karte su omogućile velikom broju ljudi da putuju i upoznaju druge kulture…

A onda je došao Covid i pokazao nam kako je naš svet krhak i kako se sve može promeniti preko noći. Od one mogućnosti beskonačnog putovanja i slobode, došli smo do zatvorenih granica, policijskog časa i “socijalne distance”. Zar nije ironično? Spremali smo se da osvajamo druge planete, a ugroženi smo od strane najsitnijih i najprimitivnijih organizama, ako virus uopšte možemo nazvati organizmom.

I tako smo došli do glavne teme ovog teksta - “Male stvari”.

Sad tek možemo da vidimo da naš svet nije svet velikih, “istorijskih” događaja, već svakodnevnih malih zadovoljstava. Nedostaje nam druženje, smeh, ljudska komunikacija, osećaj zajedništva, obična šetnja i rukovanje prilikom susreta sa poznanicima. Ne možemo ni na sahrane, ni u svatove. Nedostaje nam elementarni osećaj sigurnosti i poverenja da će nam u budućnosti biti bolje.

Svi smo pomalo postali pesimisti, a to nije dobar recept za ugodan život. Sumnjati u sve i svakoga nikada nije donosilo mir i zadovoljstvo. Ako svuda oko sebe vidite potencijalnu opasnost, morate biti svesni da i drugi tako doživljavaju vas.

Sve će ovo proći i siguran sam da je bilo i mnogo opasnijih situacija, pa smo preživeli. Ali da citiram Bajagu: “Godine prolaze nervoznim korakom, godine prolaze, mi stojimo. Jesmo li srećniji, jesmo li pametniji, godine prolaze, mi... gledamo.”