B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Porodični magazin 19/2020 - Kolumna

autor: Goran Kovačević | 24.09.2020

Dragi naši,

Pre nekog vremena, pitao me je jedan novinar šta ja mislim, kakvi bi trebalo da budu uslovi za privređivanje u Srbiji? 

Odgovorio sam da bi uslovi trebali biti takvi da se svaki prosečno inteligentan i obrazovan stanovnik može samostalno baviti svojim poslom, zaraditi za sebe, svoju porodicu, svoje zaposlene i platiti državi porez. Izgleda jednostavno, ali nije.

Za bavljenje privatnim poslom u našoj zemlji, potrebna je natprosečna sposobnost ili barem spremnost da se zapliva po sivoj zoni poslovanja. Evo nekoliko primera.

Naš najveći dobavljač povrća je firma “Carska bašta” iz Zrenjanina. Nekoliko ozbiljnih povrtara se udružilo i napravilo kompaniju koja je postala ozbiljan proizvođač poljoprivrednih proizvoda. Između ostalog, bave se i proizvodnjom krompira. Prošle godine, nabavna cena krompira je išla i do 60 dinara za kilogram proizvoda, a ove godine se cena strmoglavila, pa će verovatno završiti na nekih 15 dinara. Radi se o ceni koja je potpuno nerentabilna za proizvođača. Neko će reći baš me briga, imaćemo jeftin krompir, ali situacija nije tako jednostavna. Da biste danas uzgajali krompir na profitabilan način, morate uložiti mnogo para. Njiva mora biti velika barem nekoliko desetina hektara, krompir mora biti odgovarajućeg kvaliteta, očetkan ili opran, a sve više i pristojno zapakovan. To su neka očekivanja današnjih kupaca. 

Kada sve to uložite, više niste u mogućnosti da menjate proizvodne kulture iz godine u godinu i više vam nije bitno da se obogatite za jednu ili dve uspešne sezone, već da imate stabilan profit koji ne mora biti velik, ali mora biti stalan i siguran. Pravilo je jednostavno, ako nemate neku sigurnost poslovanja, sigurno ćete biti jako oprezni kod investiranja, a bez kontinuiranog ulaganja nema dugoročnog boljitka ni za privrednika, ni za društvo. 

Slična je situacija i sa junećim mesom. Zbog poremećaja na svetskom tržištu, izvoz je zaustavljen i cene junetine su pale. Naravno, ovo raduje potrošače koji se ne bave tim poslom, ali pošto se tele ne uzgaja od danas do sutra, sigurno je da će ovo nerealno pojeftinjenje uskoro zameniti nerealno poskupljenje, samo što će štale biti prazne, pa bi se lako moglo desiti da pored bogomdanog podneblja uvozimo meso ko zna kakvog kvaliteta.

Verujem da su slobodno tržište i zdrava konkurencija izuzetno bitni za napredak društva, ali naš način života je postao tako organizovan i komplikovan da država mora razumno intervenisati i uspostavljati pravila ponašanja. E, te intervencije i ta pravila moraju biti jasna, pravedna i dugoročna da bi se prosečan građanin ove zemlje bavio biznisom na legalan način, a supermeni su... za dečije filmove.