B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Porodični magazin 20/2016 - Kolumna

autor: Goran Kovačević | 29.09.2016

Dragi naši,

Još malo o deklaracijama. Inspirisao me je članak u nekim novinama gde je navedeno da oko 25% deklaracija koje su istaknute na proizvodima nije ispravno. Pretpostavljam da je svaki čovek, koji vodi računa o svom zdravlju i zdravlju svoje porodice, morao biti u najmanju ruku prestrašen. Kada uz to pročitate neke naslove po novinama tipa - „ Strašno, čime nas truju“ ili „Užasno...“  verovatno vam dođe da se sakrijete na nekom pustom ostrvu i krenete sa nekom organik proizvodnjom. Izgleda lepo, ali .... em nemamo pustih ostrva, em bi brzo ostali gladni.  Ako je sve to tako, pitam se, kako to da nam je životni vek duži i kako to da ne vidimo neke epidemije ili trovanja neispravnom hranom? Biće ipak da nam hrana nije tako loša i da naš sistem kontrole zdravstvene ispravnosti hrane ipak deluje.

Naravno, ima razloga za zabrinutost, pogotovo posmatrajući trendove u svetu gde se favorizuje što jeftinija hrana (i skupo oružje :) ) a to neminovno znači masovnu proizvodnju sa još masivnijom upotrebom hemikalija. Štos je jednostavan, zemlje kao Srbija treba da menjaju svoj proizvod - jeftinu hranu, za nečiji skupi proizvod napr. pravo da puštate pesme nekog Džastina Bibera. I ne daj Bože, da u kafiću pustite njegovu pesmu, a da niste platili autorska prava - eto vas na sudu bez mogućnosti da dobijete spor. Dakle ima razloga za zabrinutost, ali ne i za paniku.

Novi propisi o deklarisanju su postali tako komplikovani da otvaraju mogućnosti za različita tumačenja pa uopšte nije čudo da je toliki broj deklaracija neispravan. A mora li tako? Ne mora. Kada se stavim u poziciju potrošača mislim da bi za mene bilo bitno da znam da je proizvod kontrolisan od strane ozbiljne ustanove, da znam rok upotrebe, prisustvo alergena i da navedeni spisak sastojaka odgovara pravom sadržaju, a to bi trebala da kontroliše ona „ozbiljna ustanova“ sa početka ovog pasusa. I to je sve. Sada imamao toliko podataka da ne možemo ni da razaberemo šta je tu bitno, a šta nebitno, a možda je to i svrha takvih deklaracija  - „Imaš sve tu, a to što ne razumeš ili ne možeš da pročitaš - sam si kriv, ja sam skinuo svoju odgovornost.“

I na kraju jedna naša anegdota. Nedavno nas je prozvao naš potrošač zato što se hvalimo da prodajemo domaće, zdravo meso, kada na njemu lepo piše neki broj... koji se odnosi na genetski modifikovanu hranu. Bili smo zabezeknuti, ali posle kratke provere utvrdili smo da je potrošač pročitao broj sa bar koda (naša interna šifra artikla) koji je u skladu sa Marfijevim zakonom (ako ima šanse da se desi nešto loše - desiće se!) zaista isti kao taj broj koji je potrošač naveo. Možemo da vas umirimo. Naše meso je isključivo sa domaćih proverenih farmi i boljeg je kvaliteta nego ono u većini zapadnih prodavnica. Probajte kobasice „Graničar“ i videćete o čemu govorim :).