B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Porodični magazin 21/2016 - Kolumna

autor: Goran Kovačević | 11.10.2016

Dragi naši,

Imam dobre vesti za gurmane. Uskoro će se u našim prodavnicama pojaviti nekoliko novih mlečnih proizvoda. Sveže mleko sa 3,5% mlečne masti, punomasni jogurt sa 3,5% mm i čuveni “slagani” kajmak. Svi proizvodi su sa Pešterske visoravni gde je mrski aflatoksin praktično nepoznanica.

Kada smo raspravljali o ovim proizvodima, odmah se pojavila dilema: kako će kupci reagovati na povećani procenat mlečne masnoće, naročito usled trenutne mode da se uzima mleko, ako može, i bez masnoće? Postoji vic kada su pijancu ponudili da pije rakiju bez alkohola, a on ih je upitao: “A zašto onda i da pijem ako ne mogu da se napijem?”

Slično je i sa mlekom. Zašto da pijete mleko ako u njemu nema onoga što je najbitnije i najkvalitetnije – mlečne masti. Ako bi bili pošteni, lako bi zaključili da sveže mleko i nije za odraslog čoveka. Za odrasle su uglavnom fermentisani proizvodi kao sir, jogurt, surutka, kefir i drugi slični. Čak ni deca nebi morala da piju mleko pod uslovom da se zdravo hrane ostalim namirnicama koje takođe sadrže sve i što mleko sadrži, ali u drugom obliku. Na žalost, naša deca su sve više ljubitelji industrijskih proizvoda pa onda zaista nije loše da piju i SVEŽE mleko. Naglasak je na svežini, jer svaki proizvod sa većim stepenom prerade gubi na osnovnoj prirodnosti koja je neophodna u ljudskoj ishrani. Koliko god se mi hvalili tehološkim napretkom, naše telo i sada daleko bolje prepoznaje i iskorištava vitamine iz npr. jabuke nego iz šumećih tableta.

O važnosti raznovrsne ishrane govori i priča o slonu koji pije mleko (doji se) samo oko 2 godine i nikada više ne proba mleko, ali bude težak i do 5 tona i ima najčvršće kosti od svih živih bića. Uz to on je i čisti biljojed, ali kada se hrani u svom prirodnom okruženju on kroz svoju ishranu ima dobro izbalansiran unos svega onoga što mu je potrebno.

Da se vratim na mleko sa Peštera... Odlučili smo se za SVEŽE i PUNOMASNE proizvode. Jogurt je za odrasle sladokusce, mleko je za decu, a kajmak, pravi seljački kajmak, je za one koji znaju meru u uživanju.

Moda je čudna stvar i nisam zabrinut kada umesto maksi suknji postanu moderne mini skunje, ali moda u ishrani može da bude vrlo opasna stvar, naročito kada svoje “modne krikove” počnemo da prenosimo na svoju decu. Nije stvar u organskoj hrani, stvar je u redovnoj, zdravoj i SVEŽOJ hrani.