B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Porodični magazin 22/2016 - Kolumna

autor: Goran Kovačević | 26.10.2016

Dragi naši,

Opet malo o umerenosti. Nedavno sam se čuo sa bliskom rođakom Ninom koja predaje na jednom univerzitetu u državi Ohajo (SAD) i to “Leadership” što bi bukvalno preveli kao “Liderstvo” ili – “Kako postati vođa?”. Predmet je zanimljiv, mnogi mladi Amerikanci su opčinjeni potrebom da postanu lideri, da predvode druge ljude i... da budu popularni. Nina je zadovoljna njihovim angažovanjem i posvećenošću njenim predavanjima.

Gde je onda problem?

Odmah je primetila znatan broj izrazito debelih studenata, a to baš ne ide sa studenstkim načinom života. Provociralo ju je kako neko ko želi da bude lider (a to pre svega znači kontrolu samog sebe) ne može da kontroliše svoju ishranu do te mere da to prelazi u maltene bolesno stanje.

Nećete se iznenaditi ako čujete da je stvar u tzv. brzoj hrani i neurednom životu. To vam je ono kada deca zamene dan za noć, a onda tamane hamburgere i kiflice negde posle pola noći. Rezultat svega je da telo više ne razlikuje dan i noć, počinje da radi kao dragstor non-stop i da gomila masne naslage.

Imamo sreće što kod nas brza hrana nije tako zastupljena kao u Americi, ali očito je da smo krenuli tim putem i da će preterana gojaznost postati i naš ozbiljan problem.

E, sad... probajte vi deci da zabranite hamburger, picu i gazirane sokove. Što bi rekao Srećko Šojić: “Neće da može”. S jedne strane imamo sve brži način života sa sve manje slobodnog vremena, a sa druge strane, svaka zabrana ima status “zabranjenog voća”, a od toga ne postoji veći izazov za decu.

Stvar je, naravno, u umerenosti. Pod broj  jedan, sva ta brza hrana jeste generalno nezdrava, ali je isto tako i ukusna, a mi ne jedemo samo da bi se prehranili već i da uživamo u jelu. Poneki obrok brze hrane sigurno neće ugroziti zdravlje naše dece pod uslovom da je to izuzetak a ne pravilo. Upotreba sezonskog voća i povrća je dobra i za telo i za novčanik. Mesa uvek ima bar malo. Na kraju se sve svede na potrebu da se dobro organizujemo i da posvetimo neko vreme pravilnoj ishrani. Pored malo kulinarske maštovitosti, to uključuje i ritualno porodično druženje kroz zajedničke obroke. Rekli bi – jednim udarcem, dve muve, a sve to traži samo malo dobre volje i samodisciplinu.