B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Porodični magazin 22/2021 - Kolumna

autor: Goran Kovačević | 04.11.2021

Dragi naši,

Bauk poskupljenja (inflacije) je počeo da se širi, i to ne samo Srbijom, nego celim svetom. Ono što mi najviše primećujemo je rast cena hrane, ali koliko god nas to plašilo i nerviralo, to je ipak sezonskog karaktera. Pre samo pola godine, kilogram krompira je u prodavnicama bio 20 dinara, što znači da proizvođači nisu uspevali da naplate ni ono što su uložili u proizvodnju, da bi danas bio tri puta skuplji. Prvo su plakali proizvođači, a sada plaču kupci... A gde smo tu mi, trgovci? Nama ne odgovara ni kada je roba prejeftina, jer onda nema zarade, ali ne odgovara nam ni kada je preskupa, jer onda nema prodaje. Verujem da bi sva tri učesnika u lancu (proizvođač, trgovac, kupac) najviše voleli umerene, ali stabilne cene. 

Kao što sam rekao, mislim da je poskupljenje poljoprivrednih proizvoda najvećim delom sezonskog karaktera i da će se u sledećih nekoliko meseci cene stabilizovati na nižem nivou nego što je to danas slučaj, ali... Postoji uvek neko „Ali“ koje sreću kvari. 

Najveća opasnost za naš novčanik su cene energenata. Nafta je od početka godine poskupela dvadesetak odsto, cene struje i gasa su na lokalnom tržištu stabilne, jer ih kontroliše država, ali na svetskom tržištu struja je poskupela skoro duplo, a gas čak četiri puta. Niko ne očekuje da će se ove cene smiriti pre kraja grejne sezone (dakle, do aprila ili maja iduće godine). Naša Vlada ima mogućnost da ublaži ovaj skok cena, mada joj manevarski prostor nije baš velik. Struju sami proizvodimo u dovoljnim količinama, ali ako cene ne budu pratile svetske trendove, to će značiti zaostajanje naše elektroprivrede. Oni malo stariji se sigurno sećaju restrikcija struje krajem devedesetih godina, koje su nastale jer se nije ulagalo u nove kapacitete za proizvodnju, kao ni u remonte postojećih elektrana. Što se tiče gasa, Rusi nam garantuju stare cene gasa do kraja godine, a to znači da gas ne bi trebalo da poskupi bar do Nove godine. Ipak, s obzirom na predstojeće izbore, verovatnije je da neće poskupeti sve do maja. Svakako, i tu će nastati problem, jer će Srbijagas kupovati gas pet meseci po višoj ceni, a prodavati po znatno nižoj. I to će neko na kraju morati da plati. Šta mislite ko je to? Naravno, poreski obveznici, građani i privreda.

Sve u svemu, ako se cena energenata ne smiri, poskupljenja su neminovna, jer nema proizvoda u koji nije uložena neka energija. 

Da ne bi ispalo da širim paniku, moram da kažem da je moje predviđanje da će cene porasti, ali da sigurno neće doći do neke hiperinflacije koja bi na dramatičan način ugrozila standard stanovništva. 

Moramo biti svesni da je ova situaciju sa kovidom nanela ogromnu štetu svetskoj privredi i to ne može da prođe bez posledica, međutim, ako Vlada bude pametno radila i pažljivo trošila novac, moći će da upravlja krizom i minimalizuje njene negativne posledice.

Biće nekako, mi smo već doktorirali život u kriznom periodu, samo me brinu izbori. Od kada pamtim višestranačke izbore, svaka vlada je u predizbornom periodu bila široke ruke. Verovatno će tako biti i sada. Pojaviće se neke parice da ublaže pritisak na novčanike, ali onda bi nam se moglo desiti po onoj narodnoj da je „dara veća nego mera“.