B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Porodični Magazin

Porodični magazin 25/2019 - Kolumna

autor: Goran Kovačević | 19.12.2019

Dragi naši,

Što bi daleko, postade blizu. Pred nama je Nova godina, pa je to dobar trenutak za jedan generalni osvrt na protekli period.

Gomex će pamtiti ovu godinu kao poslovno uspešnu, ali finansijski problematičnu. Šta to znači? U poslovnom pogledu povećali smo naš biznis za oko 11%, dostigli smo brojku od 2150 zaposlenih, otvorili 26 novih prodavnica. Otvorili smo skladište u Ćupriji iz koga snabdevamo centralnu Srbiju. Stigli smo do Čačka i Pirota, Kragujevca... i sa tim možemo biti sasvim zadovoljni.

Problem je što smo u finasijskom smislu ostvarlili manji profit nego prethodne godine. Ni tu nije slika crno-bela. Uložili smo mnogo novaca u organizaciju posla kako bi stvorili preduslove da od regionalne kompanije postanemo nacionalna. Sve to u prvom trenutku  puno košta, a vraća se polako i obezbeđuje dugoročnu sigurnost poslovanja. 

Država je posebna priča. Jednom rukom (levom) daje, a drugom (desnom) uzima. Problem je što je desna ruka  uvek jača od leve, pa mi se čini da domaća privreda ne prolazi najbolje u toj, uzimala-davala kombinaciji. Sve u svemu troškovi poslovanja rastu, sve sa nekim pravdanjem da se tako prilagođavamo sistemu EU. Nisam siguran da je to dobar recept, ali možda nisam u pravu.

Dobro je što je država nastavila sa osnaživanjem finasijske stabilnost. Bez popravljanja situacije u školstvu, zdravstvu i drugim javnim službama, nema ni jake privrede, a time ni budućnosti. Loše je što izgledamo beskrajno podeljeni, posvađani. Stranice novina izgledaju kao ratni bilteni, a govori političara kao crna hronika. Blizu smo izbora, pa i to ima nekog opravdanja, ali......mora li baš toliko? Izbori će proći, a ljudi će ostati posvađani.

Pred nama su praznici. Najlepši praznici. Dva Božića, dve Nove godine, slave. Barem 90% građana Srbije se izjašnjavaju kao vernici ove ili one veroispovesti. Ni jedna religija ne uči mržnji i svađanju, a Božić je praznik dobrote. Ako smo već vernici, ponašajmo se kao vernici. Prikočimo malo, razmislimo, pravi je trenutak za prispitivanje.

Dragi naši, malo ću poraniti, ali želim da vam u ime svih zaposlenih u Gomexu, u ime moje porodice i u svoje lično ime čestitam predstojeće praznike uz naš slogan „Šešir nakrivi, lakše se živi“. Ovaj slogan ne propagira površnost i bezbrižnost, već vas poziva da dobro razmislite šta je u životu bitno, a šta ne. Videćete, što bi filmadžija Beninji rekao, „Život je  (ipak) lep“ ili što reče naš Kusturica, „Život je čudo“ .   

Šešir nakrivi, lakše se živi!