B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Efikasno protiv fleka od crvenog vina

autor: Gomex | 17.03.2022
Efikasno protiv fleka od crvenog vina

Poznato je da među najproblematičnije fleke spadaju one za koje je glavni krivac – crveno vino. Međutim, uz nekoliko jednostavnih trikova, ipak možete sačuvati svoj tepih, stolnjak ili komad garderobe...

Predstavljamo vam 3 načina za skidanje fleka od crvenog vina. U ove svrhe koristićemo namirnice i proizvode kojih ima u gotovo svakom domaćinstvu. Presudno je da brzo reagujete, kako uprljani materijal ne bi skroz upio vino (jer će se u tom slučaju mnogo teže skinuti).

Belo vino i soda bikarbona

Jedan od najboljih načina za rešavanje ovog problema svakako je natapanje fleke belim vinom, koje će odmah razrediti jaku boju crnog. Odmah nakon sipanja belog vina, na uprljano mesto nanesite pastu od sode bikarbone koju ste napravili od tri kašičice sode i jedne kašičice vode. Ostavite pastu i vino da deluju sat do dva, ali pazite da fleka ostane vlažna, tako što ćete, po potrebi, dodavati malo vode. Mrlja bi uz ovaj trik trebalo potpuno da nestane.

Pena za brijanje

Ovo je najbrži i možda najdelotvorniji trik za skidanje fleka od crvenog vina. Sve što vam treba jeste pena za brijanje koju morate naneti odmah nakon nastanka fleke (kako biste sprečili da tkanina upije vino). Utrljajte penu, isperite toplom vodom, pa krpom trljajte zaprljano mesto sve dok fleka ne nestane.

So, vrela voda i sirće

Kombinacija ova tri sastojka je takođe vrlo uspešna u skidanju upornih mrlja od crnog vina. Fleku prvo natopite hladnom vodom, a onda preko nje sipajte so koja bi trebalo potpuno da je prekrije. So će se obojiti u roze, a kada primi boju, prelijte je ključalom vodom i sirćetom.

Posle svih intervencija, isperite mesto na kom se fleka nalazi. Ova metoda je izuzetno efikasna, ali zahteva dosta više vremena, nego postupak sa penom za brijanje.