B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Escajg da blista

autor: Gomex | 18.11.2021
Escajg da blista

Deterdženti i hemijska sredstva nam umnogome olakšavaju kućne poslove, te ih u svojim domaćinstvima katkad koristimo i više nego što bi trebalo. S obzirom na to da prečesta upotreba može biti štetna po naše zdravlje, nije na odmet da porazmislimo o zameni, odnosno eko sredstvima koja već posedujemo u svojoj kuhinji, a koja nam takođe mogu biti korisna za održavanje.

Čišćenje escajga sa sirćetom

Donosimo vam jedan recept za čišćenje escajga koji su koristile naše bake, a potpuno je prirodan.

Napunite veću posudu toplom vodom i sirćetom, pa u nju stavite pribor za jelo. Ostavite da stoji pola sata, zatim ga sunđerom istrljajte i osušite krpom. Pribor za jelo opet će dobiti svoj stari sjaj. Ono na šta treba da obratite pažnju je da je sirće izuzetno jako i može oštetititi metal. Da biste to sprečili, nemojte preterivati sa sirćetom.

Čišćenje escajga sa siosom bikarbonom

Od velike pomoći može biti i soda bikarbona. U tom slučaju, zagrejte vodu u većem loncu, dodajte sodu bikarbonu i potopite posuđe. Ako koristite hladnu vodu, predmete u njoj ostavite nekoliko sati. Starom četkicom za zube uklonite nečistoću sa manje dostupnih delova.

Takođe, u istu svrhu možete koristiti i jestivo ulje i kuhinjsku so. Crne mrlje na priboru za jelo mogu se istrljati i sokom od limuna i malo sode bikarbone, ali i pastom za zube.

Voda u kojoj se kuvao krompir takođe može biti dobra opcija. Procedite vodu kroz sito i dodajte malo sirćeta. Potopite escajg, pa sunđerom ili mekanom četkom uklonite tragove oksidacije. Bez obzira koji recept da odaberete, važno je da escajg dobro osušite.