B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Porodični Magazin

Kafu kuva al’ kamenac čuva

autor: Gomex | 03.12.2020
Kafu kuva al’ kamenac čuva

Voda sadrži različite minerale i soli u različitim količinama. Neki od njih, kalcijumske i magnezijumske soli, obrazuju tvrd talog prilikom ključanja. Što je više soli u vodi, to se brže pojavi sloj kamenca. U zavisnosti koliko često koristite svoj ketl, utoliko često morate da ga očistite.

Čišćenje kamenca limunskom kiselinom

Uklanjanje kamenca limunskom kiselinom je veoma jednostavan, pristupačan i efikasan način. Odgovara za sve vrste bokala (nerđajući čelik, keramika, emajlirani, plastični i stakleni). Pogodan je način za uklanjanje umerenih ili slabih naslaga kamenca.

Rastopite 20g limunske kiseline u 1.5l vode, dobijeni rastvor sipajte u bokal i ostavite da proključa. Tečnost izlijte i blago isperite mekim sunđerom. Ponovo sipajte čistu vodu i ostavite da proključa, izlijte je i operite bokal.

Čišćenje kamenca sirćetom

U bokal sipajte 1l vode i 100ml sirćeta, uključite bokal da voda provri i ostavite da stoji 5-10 minuta. Ova procedura se ponavlja i ostavlja se da stoji 20 minuta. Prospite smesu i pažljivo operite mekim sunđerom. Ponovo sipajte čistu vodu, pustite da proključa i prospite, pa operite bokal.

Čišćenje kamenca sodom bikarbonom

U bokal sipajte 1l vode i uključite da provri. U ključalu vodu sipajte 1-2 supene kašike sode bikarbone i ostavite 30 minuta da stoji. Dobro operite mekim sunđerom i sipajte čistu vodu, uključite da provri. Vodu prospite i bokal operite.

Soda, sirće, limunska kiselina

Za ovaj trostruki udarac po kamencu sipajte 700 ml vode sa 3 kašike sode bikarbone i ostavite da proključa, pa nakon 10 minuta prospite.

Zatim sipajte 700ml vode sa 2-3 supene kašike limuntusa i ostavite da provri i odstoji 10 minuta. Prospite i sipajte 700ml vode sa 250ml sirćeta, nakon ključanja neka stoji još 5 minuta i prospite rastvor. Bokal pažljivo operite, isperite i računajte da će vam duže vreme biti savršeno čist.