B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Kako da napravite sprej protiv grinja?

autor: Gomex | 14.04.2022
Kako da napravite sprej protiv grinja?

Ako ste skloni alergijama, veliki problem vam mogu praviti stanovnici jastuka, dušeka i drugog nameštaja koji svakodnevno koristimo. Srećom, imamo rešenje i za taj problem...

Alergija na grinje

Alergija na grinje muči mnoge od nas tokom cele godine, a da toga možda nismo ni svesni. Javlja se nezavisno od godišnjeg doba i pogađa gotovo 12 miliona ljudi širom sveta, među kojima su i osobe obolele od astme. Upravo ova bolest može biti jedna od posledica izloženosti raznim spoljašnjim alergenima, pa i grinjama kojih u našem neposrednom okruženju zaista ima u izobilju.

Egipatski naučnici sa Univerziteta Aleksandrija došli su do vrlo zanimljivog pronalaska: eterična ulja mogu biti od velike pomoći u borbi protiv nevidljivih, ali opasnih grinja koje žive u posteljini, tepisima, nameštaju i zavesama. Kako bismo sprečili njihovo širenje i time suzbili izvor eventualnih alergija, najbolje je koristiti eterično ulje eukaliptusa ili karanflića.

Napravite sam sprej protiv grinja

Da biste sami napravili sprej protiv grinja, biće vam potrebna boca sa raspršivačem, 0,7L - 1L vode, eterično ulje karanfilića i/ili eukaliptusa. Za prirodni sprej protiv grinja, na 0,7 - 1 litar vode dodajte 20 kapi jednog ili drugog eteričnog ulja (ili miks) i promešajte u boci sa raspršivačem. Sprej koristite na tapaciranim delovima nameštaja koje inače ne možete oprati. 

Za posteljinu, presvlake i druge predmete koje često perete, koristite ulje tako da po nekoliko kapi stavite u “fioku” za deterdžent pre nego što dodate prašak. Za uništavanje grinja u tepihu, stavite u soda bikarbonu 10 kapi ovog esencijalnog ulja i kroz sito polako pospite po celom tepihu. Sačekajte oko pola sata, pa usisajte. 

Esencijalna aromatična ulja su jedno od najmoćnijih prirodnih sredstava protiv grinja. Napravite praktičan sprej koji će vam pomoći u borbi protiv ovih neugodnih alergena, koji žive u ogromnom broju svuda oko nas.