B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Koliko često peremo jastuke?

autor: Gomex | 19.05.2022
Koliko često peremo jastuke?

Jastuci koji se svakodnevno koriste (ili su deo stalne postavke vašeg dnevnog boravka) mogu brzo nakupiti prljavštinu. Nečistoća, prašina, znoj, bakterije, pa čak i plesan mogu se vremenom pojaviti u njima, uzrokujući neugodne mirise…

Održavanje jastuka

Kako bi jastuci ostali sveži i čisti, važno ih je čistiti svakih nekoliko meseci. Iako se može činiti da su ogromni i komplikovani za pranje, taj posao je jednostavniji nego što se čini. Pre pranja, uklonite jastučnicu i proverite uputstvo proizvođača. Ako na jastuku ne postoji oznaka koja pokazuje da je predviđen samo za hemijsko čišćenje, pratite uputstva koja vas čekaju u nastavku.

Jastuke od memorijske pene bi trebalo prati ručno, u lavabou ili kadi, mešajući sirće ili sok od limuna i vodu. Sirće i sok od limuna imaju kiselinu koja je dobra za uklanjanje mrlja.

Većina sintetičkih jastuka može se prati u mašini. Imajte na umu da temperatura vode mora biti 60 stepeni ili viša, kako bi uništila grinje. Razmislite o dodatnom ciklusu centrifuge da biste istisnuli što više vlage. Koristite program za jastuke koji mnoge mašine imaju. Jedna od dodatnih preporuka je da koristite prirodni deterdžent za pranje rublja ili da po starom dobrom receptu naših baka sami napravite sapun. 

Dobro osušite jastuke

Obavezno dobro osušite jastuke, tako da budu potpuno suvi pre nego što ih vratite u ormar. Vlaga može stvoriti gljivice, bakterije i grinje, a to svakako nije ono što želite. Istovremeno perite i sušite najmanje dva jastuka, kako biste održali ravnotežu mašine. Međutim, pripazite da ih u mašini nije previše odjednom... Za temeljno čišćenje jastuka, potrebno je puno vode, a za sušenje je neophodno obezbediti dovoljno prostora...

Savetujemo vam da jastuke perete tri puta godišnje i da ih menjate na svake tri-četiri godine. Da biste znali kada treba da promenite jastuk, sklopite ga na pola i vidite da li će ostati sklopljen. Ukoliko je ostao u tom položaju, verovatno znači da je pun prašine i prljavštine. Međutim, ukoliko se on odmah vrati u svoj redovan položaj, to je dobar znak.