B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Letnji radovi u vašoj bašti

autor: Gomex | 16.06.2022
Letnji radovi u vašoj bašti

Iako je leto pred nama, još uvek nije kasno da posejete ponešto od onoga što ste zaboravili.

I leto može biti idealno za sejanje

Svaka sezona je drugačija i precizne datume za ovu aktivnost je teško odrediti. Iako je tačno da bi biljke poput paradajza, paprike i patlidžana trebalo da budu zasejane do sada, mnoge od njih će rasti još brže iz semena koje se postavi u zemlju tokom ranog leta kada je zemljište dobro zagrejano i vrvi od života. Bićete iznenađeni koliko brzo će seme proklijati.

Ne oklevajte, već pokušajte sa krastavacem, pasuljem, letnjom i zimskom bundevom, dinjom, repom, šargarepom, blitvom... Takođe, dobitna kombinacija je i miks salata na mestu sa dosta svetla, ali u zaklonu od jakog sunca. Biljke koje vole toplotu i sunce (poput bosiljka, majorana, vlašca, origana, majčine dušice i žalfije) postavite na osunčano mesto i vodite računa da zemlja bude uvek vlažna. 

Čak i ako već imate pasulj, bundevu, blitvu, šargarepu ili bosiljak, i vaše biljke rastu dobro, jun je i dalje dobro vreme da posejete drugi rod, koji će biti spreman krajem leta. Isto to možete pokušati i sa cvećem, suncokretom, dalijama, zevalicama, petunijama… Na taj način ćete imati izvanrednu baštu i početkom septembra. Jun i jul su takođe dobri za seme jednogodišnjih i dvogodišnjih biljaka koje treba da cvetaju sledećeg proleća. Možete postaviti seme u zaštićenu saksiju, a zatim presaditi biljku u jesen, da prezimi. Ona će potom procvetati, obezbeđujući vam predivan prolećni pozdrav u bašti sledeće godine.

Ne zaboravite na zalivanje

Ne zaboravite da visoka temperatura nalaže konstantno snabdevanje biljaka vodom. Suočene sa toplotom, one mogu uživati u ovom periodu samo ukoliko na raspolaganju imaju vodu koja im je neophodna. Biljke zalivajte redovno i u tačno određenoj meri (kako bi se postigla ravnoteža između isparavanja zemljišta i pojačane transpiracije). Ukoliko ste opremljeni automatskim sistemom za navodnjavanje, podesite ga tako da sve biljke dobiju količinu vode koja im je potrebna. Ukoliko ne posedujete bilo kakav sistem za zalivanje, zadužite nekoga da neguje vašu baštu dok ste na odmoru.