B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Porodični Magazin

Napravi svoju sveću

autor: Gomex | 16.07.2020
Napravi svoju sveću

Mirisne sveće nisu baš jeftin način da se ukrasi dom, ali zato postoji način za „recikliranje“ starih i izradu novih.

Do sveće u par koraka

Ukoliko imate sveće koje su bile u staklenim svećnjacima, potrebno je da vosak odvojite od stakla. To ćete najlakše uraditi ako svećnjake stavite u plastičnu kesu, dobro zavežete i lagano udarate drvenim predmetom svuda okolo. Budite odmereni.

Pažljivo odrežite vrh tetrapaka i dobro ga očistite od ostatka soka ili mleka. Ukoliko vam ne odgovara oblik, isecite dno u krug, a ostatak razvijenog tetrapaka savijte oko kružnog dna. Jedan kraj fitilja zalepite za dno tetrapaka. Drugi deo namotajte na olovku, pa olovku stavite na vrh tetrapaka. Zategnite fitilj tako da bude otprilike na sredini. Na pari otopite stare sveće i kad je vosak spreman za sipanje, u tetrapak stavite kocke leda.

Zalijte ih voskom, da ih potpuno prekrije. Ostavite sveće da odstoje nekoliko sati kako bi se vosak učvrstio, a zatim iscedite vodu koja je ostala dok se led topio. Razrežite karton i dobićete jedinstvene sveće koje će po sebi imati udubljenja nastala topljenjem leda.

Reciklaža starih stvari i krpica je uvek pametna stvar. Osim toga, od nečeg starog ćete dobiti nešto potpuno novo i bićete ponosni na sebe kada vidite savršen proizvod napravljen vašim rukama.