B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Neuobičajena upotreba pirinča

autor: Gomex | 03.03.2022
Neuobičajena upotreba pirinča

Osim što nas drži sitim i što ga koristimo u kulinarstvu, pirinač se može koristiti i u neke druge svrhe. Bićete iznenađeni kada saznate kako vam pirinač može pomoći da rešite neke svakodnevne, ali i ne tako česte probleme.

Čišćenje flaša

Pred pripremu zimnice obično imamo mnoštvo flaša koje ne možemo lako očistiti. Slično je i sa vazama i drugim uskim staklenim posudama. Sipajte u flašu (ili vazu) nekoliko kašika pirinča, dodajte toplu vodu i ostavite da se natapa 10-ak minuta. Nakon toga, flašu nekoliko puta snažno protresite dok fleke i prljavština ne skliznu sa stakla.

Elektronika

Ako vam fiksni ili mobilni telefon upadnu u vodu možete ih spasiti tako što izvadite bateriju, pa telefon uronite u posudicu sa pirinčem.

Igračkice

Pirinač može biti odlična zamena za plastične kuglice, kojima se pune razne igračke. Iskoristite stare čarape, džempere i napravite igračkice za decu ili kućne ljubimce. Napunite ih zrnima pirinča, ušijte i igračka će biti spremna.

So, grudvice i voće

Da biste sprečili so u slanicima da se ugrudva, držite u njima uvek nekoliko zrna pirinča. Uz to, pirinač može pomoći da voće brže postane zrelo i meko. Dovoljno je da ubrane voćkice stavite u posudu sa pirinčem. 

Podmlađena koža

Voda u kojoj ste kuvali pirinač odlična je za negu kože lica. Kada se ohladi, stavite je u frižider i iskoristite u roku od 3 dana. Pirinčanu vodu nanesite na lice, ostavite kratko, pa isperite. Poželjno je da koristite integralni pirinač, koji je bogat vitaminom E i vaša koža će dobiti sjaj.

Pirinač u boji za igru

Pirinač u boji kao ukras ili za igru možete napraviti veoma jednostavno. Stavite zrna u plastičnu vrećicu, dodajte malo alkohola i boje za hranu (po izboru). Zatvorite vrećicu i mućkajte, tresite neko vreme da pirinač upije boju, a zatim izvadite i ostavite da se osuši. Slojeve pirinča u boji ređajte u teglice i izložite kao ukras ili dajte deci da se igraju.