B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Pravilno postavljanje stola za svečanost

autor: Gomex | 31.03.2022
Pravilno postavljanje stola za svečanost

Verovali ili ne, pravila za postavljanje stola postoje bilo da se radi o doručku, porodičnom ručku, svečanom ručku ili o okupljanju povodom nekog posebnog događaja… Razlika je u nijansama. Mi se ovog puta bavimo postavljanjem stola za svečani ručak.

Po pravilu, sto bi trebalo pokriti besprekorno čistim, ispeglanim, belim stolnjakom od kvalitetnog materijala (kao što je damast), koji od ivice stola pada 30-35cm. Tanjiri se uvek postavljaju nekoliko centimetara od ivice stola, a razmak između tanjira trebalo bi da bude jednak širini dva tanjira. 

Postavljanje tanjira

Redosled kojim se hrana iznosi diktiraće i raspored tanjira. Plitki tanjir za glavno jelo ide na dno, preko njega duboki tanjir za supe i čorbe, a na vrh mali plitki tanjir za predjelo. Ukoliko poslužujete i salatu, tanjir manjih dimenzija stajaće sa leve strane u odnosu na već pomenute tanjire.

Pribor

Pribor koji će se prvi koristiti stavlja se najdalje od tanjira, a onaj koji će se koristiti poslednji stavlja se najbliže tanjiru. Levo, do samog tanjira, stoji viljuška za glavno jelo, a viljuška za salatu odmah pokraj nje. Sa desne strane stoji nož (čija je oštrica okrenuta prema tanjiru) i kašika, koja se postavlja desno od noža. 

Izuzetak ovim pravilima je kada su na meniju specijaliteti koji se jedu samo viljuškom. Tada se viljuška postavlja desno od tanjira. U slučaju da služite špagete, viljuška i kašika menjaju mesta. Viljuške i kašičice za desert postavljaju se sa gornje strane tanjira. Do tanjira se stavlja viljuška, a iznad nje kašičica. Drška kašičice treba da bude okrenuta prema desnoj strani, a drška viljuške prema levoj.

Čaše

Čaše za sve vrste pića postavljaju se iznad tanjira, sa desne strane. Nikada se ne okreću naopako, već moraju biti postavljene tako da se u njih odmah može sipati piće. Čaša za vodu se stavlja do ivice noža, a čaše za vino pored nje. 

Salvete

Salvete bi trebalo da budu platnene, nikako papirne. Stavljaju se sa leve strane tanjira, ispod viljuške, a ako su ukrasno složene, svoje mesto mogu pronaći i na sredini tanjira.

Na svečani sto obavezno stavite i posude za so, biber, ulje i sirće, kao i korpice za hleb i peciva.