B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Porodični Magazin

Jogurt pita sa sirom

autor: Gomex | 12.08.2021
Jogurt pita sa sirom

Brza pita sa jogurtom i sirom sjajno je rešenje za doručak ili večeru, ali i za iznenadne goste koje želite da zadivite svojim kulinarskim umećem...

Gde su nastale kore za pitu?

Poznato je da je pita u našim krajevima odavno među omiljenim jelima, a istoričari hrane tvrde da je to iz razloga što su kore za pitu nastale u Turskoj, koja je svoju kulturu i kulinarsku tradiciju donosila u zemlje koje je osvajala. Uz ove informacije, sasvim je jasno zbog čega je pita ovde toliko popularna. Ipak je imala 500 godina da se odomaći…

Pretpostavlja se da se razvlačenje kora pojavilo oko 1500. godine, u Istanbulu, verovatno u sultanskim kuhinjama Topkapi palate.

Jogurt pita sa sirom

Sastojci: 

350g gotovih kora za pite i savijače, 350g sitnog sira, 270ml jogurta, 2 jajeta, 35ml ulja, 1 kašičica soli, 1/2 kašičice praška za pecivo

Priprema:

Upalite pećnicu kako bi se zagrejala. Uzmite jednu koru, preklopite je na pola i stavite u podmazan pleh (30 x 19 cm). Ostatak kora takođe preklopite, pa izrežite prvo na trake, a zatim na kvadratiće. Pomešajte svež sir, jaja, jogurt, so, ulje i malo praška za pecivo. U tu smesu dodajte narezane kore i sve dobro spojite. Izlijte u pleh i pecite oko 30 minuta dok lepo ne porumeni.