Tačno poreklo kobasice do današnjih dana ostaje nepoznato. Smatra se da su prvobitno nastale iz želje za očuvanjem mesa, a njihova proizvodnja traje već više od milenijuma.
Danas je kobasica postala umetnost. Više od 200 različitih sorti kobasica napravljeno je samo u Sjedinjenim Državama i na hiljade drugih širom sveta. U Aziji su popularne kobasice od morske hrane… Iako je u pitanju tradicionalno mesni proizvod, kreativni kuvari prave kobasice i od povrća i morskih plodova. Postoje čak i kobasice od mešavine mesa i pirinčanih proizvoda. One se zovu “budan” (od francuskog boudin). Ta vrsta je najpopularnija u južnim američkim državama kao što su Teksas i Luizijana.
Sastojci:
100g slanine, oko 500g kobasica, 130g brašna, 1 kašičica soli, pola kašičice praška za pecivo, 3 jajeta, 300ml mleka, pola veze svežeg peršuna
Priprema:
Uključite rernu na 200°C. Pomešajte brašno, prašak za pecivo, so i jaja, pa mešajući dodajte mleko i na kraju peršun. Ostavite testo da se odmori 30 minuta. Za to vreme propržite slaninu i poređajte je u pleh. Kobasice takođe propržite par minuta, da malo uhvate boju. Poređajte kobasice preko slanine, pa na kraju sve prelijte testom. Testo sipajte tako da se rasporedi između kobasica. Sve zajedno pecite oko pola sata.