Pravi ljubitelji obožavaju ukus i miris kafe, pa čak i kada je to samo nota u kolačima. Za sve vas koji spadate u ovu kategoriju pripremili smo jedan recept za zagarantovano uživanje… Još ako ste i fan poslastica, užitak će biti udvostručen!
Džordž Vašington, engleski hemičar (a ne američki predsednik) izumeo je instant kafu u Gvatemali 1906. godine. Ovaj proizvod je u komercijalnoj upotrebi od 1909. Ovoga puta, koristićemo ga za pripremanje kolača…
Sastojci:
Za koru - 4 jajeta, 6 kašika glatkog brašna, 6 kašika šećera u prahu, 1dl ulja, pola praška za pecivo, 2 kašike kakao praha
Za fil - 250g margarina, 250g šećera u prahu, 7dl mleka, 2 pudinga sa ukusom slatke pavlake, 1 kašika nes kafe, 100g crne čokolade ili čokolade za kuvanje
Priprema:
Žumanca penasto umutite sa šećerom u prahu, dodajte ulje i ujednačite mikserom. Dodajte brašno, prašak za pecivo i kakao, pa sve to sjedinite. Belanca čvrsto umutite i spojite sa žumancima mešajući kašikom. Smesu za koru prespite u pleh (približne dimenzije 25x30) obložen papirom za pečenje ili nauljen i posut brašnom. Pecite u rerni na 180 stepeni, 20-25 minuta.
Penasto umutite margarin sa šećerom u prahu. Skuvajte oba pudinga u pola litre mleka, a kad se ohladi sjedinite sa umućenim margarinom. Podelite na dva dela, pa u jedan deo dodajte Nes kafu, koju ste pre toga razmutili u minimalnoj količini vode. Koru prvo premažite belim kremom, a zatim kremom sa kafom. Kad se dobro ohladi, narendajte čokoladu.