B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Porodični Magazin

Kremasti rižoto

autor: Gomex | 01.07.2021
Kremasti rižoto

Ako pripremite kremasti rižoto, budite spremni da vas ukućani iznova zapitkuju kad će “nova tura”... Namirnice koje se koriste su jednostavne, a ukus je savršen!  Uverite se i sami.

Reč pirinač je balkanski turcizam persijskog porekla. Ova prastara biljka nastala je od divljih vrsta na području od južne Indije do Kine, te otuda i njena imena – birindž i oriza - potiču iz sanskrita.

Kremasti rižoto

Sastojci: 

500g svinjskog buta, 1 kašičica soli, 2 glavice crnog luka, 2 čena belog luka, 1 kašika paradajz pirea, 500ml vode, 2dl slatkog crnog vina, 250g pirinča, 1 kašičica mešavine začina, biber, 50g maslaca.

Priprema:

U pirinač dodajte mešavinu začina. Meso narežite na kockice i posolite. Crni i beli luk sitno iseckajte. Preko pirinča sipajte 500ml vode i kuvajte sa poklopcem. Čim prokuva, pustite da ključa još minut i ugasite vatru. Ostavite da stoji tako poklopljeno. Za oko pola sata, pirinač će biti upravo onakav kakav želimo. Neka vas ne brine višak vode koji vidite. Na malo ulja dinstajte crni i beli luk, 10-ak minuta. Dodajte posoljeno meso, pa nastavite narednih 10-15 minuta, dok sokovi od mesa skoro u potpunosti ne nestanu. Neka se krčka još 25 minuta, a onda dolivajte malo po malo vode dok ne potrošite pola litre (a meso ne omekša)… Dodajte biber i paradajz pire, pa mešajte minut-dva, kako bi se sjedinilo sa jelom. Na kraju, dodajte 2dl crnog vina i ostavite na vatri još 3-4 minuta. Alkohol će ispariti i dobićete odličan ukus. Otklopite pirinač, ubacite ga u jelo i promešajte. Isključite ringlu, narežite maslac i mešajte dok se isti ne otopi. Poslužite uz neku laganu salatu. Po želji, rižoto pospite sa sitno seckanim peršunom i vrlo malo parmezana, tek toliko da zamiriše. Premažite pavlakom.