Zimska trpeza i praznici sa sobom obavezno nose i podvarak. Recepata za ovo jelo ima na desetine, ali su uvek najbolji oni najjednostavniji...
Sa receptom za podvarak ne možete da pogrešite. U slučaju da se ovog zimskog specijaliteta setite tokom sezone posta, iz recepta slobodno izbacite meso. Jelo će svakako biti odlično, a ukoliko želite, možete ga obogatiti krompirom.
Sastojci:
Veća glavica kiselog kupusa, 400g dimljenog svinjskog vrata, 1 veća glavica crnog luka, 2-3 čena belog luka, 1 veća šargarepa, 2 lista lovora, 2 kašike domaće svinjske masti, suvi biljni začin, aleva paprika, biber i so.
Priprema:
Sitno iseckajte kupus i dobro ga operite. Dimljeni vrat isecite na kockice i narežite nekoliko listova koje ćete staviti na vrh kada sve bude gotovo. U dubljoj šerpi, na zagrejanoj masti, propržite sitno iseckan beli i crni luk. Dodajte izrendanu šargarepu, zatim isečeni dimljeni vrat i na kraju dobro oceđen kupus. Sve dobro izmešajte i propržite na tihoj vatri. Kada kupus omekša i postane staklast, dodajte lovorov list, alevu papriku i začine. Nalijte vodu tako da pokrije kupus, poklopite i kuvajte dok kupus ne omekša, uz povremeno mešanje. Jelo sipajte u tepsiju ili glinenu posudu, odozgo poređajte listove dimljenog vrata. Stavite u rernu na pola sata, da se dobro zapeče.