B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Piroške sa pilećim grudima

autor: Gomex | 18.02.2021
Piroške sa pilećim grudima

Piroške se često mešaju sa receptom za pancerote. Ipak, po mekoći i ukusu, piroške su neprikosnovene. Piroške nam dolaze sa istoka - iz Rusije, Ukrajine, Mađarske, Poljske, a pancerote iz Italije.

Oba ova jednostavna jela su sačinjena od mekog testa i pržena su na ulju. Nadev za pancerotu se stavlja odozgo na gotov proizvod da se rastopi, a piroška se filuje u sredini, pa se onda urola. Tako pripremljena se prži na ulju. Sam proces prženja odvija se tehnikom između dve viljuške tako da se u vrelo ulje prvo umače strana na kojoj je završeno umotavanje, da bi ga vrelo ulje odmah zapeklo, a onda se okreće. Za ovaj proces je potrebna određena veština, da se ne bismo opekli, a u novije vreme se za ovaj posao veoma uspešno koriste hvataljke za okretanje mesa na roštilju sa dugačkim drškama.

Piroške sa pilećim grudima-Recept

Sastojci za testo:

1kg brašna, 250ml mleka, 2 žumanca, 100ml ulja,  kašika soli, 1 kašika suvog kvasca, 1 kašičica šećera.

Sastojci za nadev:

200g grudi u omotu, 2 belanca

Potrebno je još i 500ml ulja za prženje.

Priprema: 

Kvasac, šećer i so preliti sa 250ml toplog mleka. Kada naraste kvasac, dodati 2 žumanca i 300g brašna i umesiti rukom. Tada dodati polako 100ml ulja. Sa ostatkom brašna zamesiti glatko testo. Možda vam neće trebati ceo kilogram brašna. Ostaviti da odstoji 30 minuta. Testo razvući i seći na pravougaonike. 

Priprema nadeva:

Umutiti belance viljuškom. Dodati listove grudi u omotu i sjediniti viljuškom. Filovati piroške. Urolati i ostaviti da odmori 15 minuta. Pržiti da porumeni.