Riblji štapići su za konzumiranje brži i praktičniji od ribe, a ne morate ni razmišljati da li ćete slučajno naleteti na kost dok ih jedete. Ukoliko ih još niste probali u kombinaciji sa testom, u nastavku je uputstvo za pripremu.
Sastojci:
350g brašna, ½ kašičice suvog kvasca, kašičica soli, 100ml mlake vode, 50ml ulja, 100ml jogurta, 300g paniranih ribljih štapića, ulje za prženje
Umak:
2 velike kašike kisele pavlake, 1 velika kašika majoneza, biber, so, peršun po ukusu
Priprema:
U brašno stavite kvasac i so, a zatim promešajte. Dodajte mlaku vodu, jogurt i ulje, pa umesite meko testo. Pokrijte i ostavite 30 minuta da naraste. Panirane štapiće pržite do zlatne boje. Odmah nakon prženja ih umotajte u maramicu i ostavite ih da se hlade do upotrebe.
Nakon 30 minuta, testo dobro promesite, pa ga podelite na 10 jednakih delova. Svaki deo pojedinačno stanjite i oblikujte rukama, pa u njega umotajte prženi riblji štapić. Umotane u testo, riblje panirane štapiće složite na pleh obložen papirom za pečenje i ostavite 40-ak minuta na sobnoj temperaturi. Pecite na 210 stepeni, 15 minuta.
Uzmite u obzir koliko je vaša pećnica jaka, pa tome prilagodite pečenje i s vremena na vreme ipak pogledajte unutra. Riblje štapiće u testu po želji možete poslužiti uz pomfrit, kečap i umak.