Salate su rado viđene na svakoj trpezi, bilo da je u pitanju porodično okupljanje, praznik ili porodični ručak. Bez obzira kakve volite, uvek možete potražiti dodatnu inspiraciju. Na taj način, za predstojeće praznike, u svoj svečani meni možete dodati i poneku novu salatu...
Jela pripremljena od sirovog ili termički obrađenog povrća najčešće su nesamostalna, jer se poslužuju kao dodatak glavnom jelu. Razlikujemo hladne i toplo-hladne salate, s tim što se toplo-hladne obično pripremaju uz dodatak pečuraka, tunjevine, slanine ili nekog drugog mesa, povrća ili voća, a mogu se poslužiti i kao predjelo. Prilikom pripreme, pažnju posebno treba obratiti na sklad boja namirnica koje se koriste, jer će na taj način, pored bogatstva ukusa, salata doprineti i vizuelnom utisku bogatstva trpeze.
Sastojci (za 5 osoba):
1/2kg testenine, 2 konzerve tunjevine u komadima, 6 kiselih krastavčića, 150g kukuruza šećerca (nije obavezno), 3dl kisele pavlake, 150g majoneza, so, biber, malo peršunovog lista, malo origana
Priprema:
Testeninu skuvajte po uputstvu, ocedite je i ostavite da se dobro ohladi. Dok se testenina kuva, napravite preliv - krastavčiće sitno iseckajte, dodajte skuvan i oceđen kukuruz, iseckajte peršunov list, malo origana, tunjevinu (oceđenu od ulja i malo usitnjenu). Dodajte so i biber, kao i majonez i pavlaku, dobro promešajte i prelijte preko testenine. Izmešajte, pa sipajte u činiju za serviranje. Ukrasite po želji.