B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Porodični Magazin

Zapečeni karfiol sa pančetom

autor: Gomex | 02.07.2020
Zapečeni karfiol sa pančetom

„Isti čovek može biti tvrdi pesimista pre ručka i uvereni optimista nakon ručka.“ - Oldus Haksli

Potrebni sastojci (za dve osobe):

400g očišćenog karfiola, 1l vode, 1 kašičica soli, 2 kašičice putera za podmazivanje posude, 2 kašike prezli (može i bez njih), 100g kačkavalja za rendanje

Za pripremu sosa:

2 kašike maslinovog ulja, 100g pančete ili pršute, 1 glavica crnog luka srednje veličine, 300g paradajza (2-3 komada), 2 kašike koncentrovanog paradajza, 1 prstohvat šećera, 1 prstohvat bibera, 1/2 kašičice soli, 1 kašika iseckanog peršuna

Preporučeni prilog: kuvani mladi krompirići i sezonska salata

Priprema: 

Očistite karfiol, operite ga hladnom vodom i podelite na cvetiće. Zagrejte vodu do ključanja, dodajte so i cvetiće karfiola, smanjite vatru i kuvajte 15-20 minuta. Karfiol ne bi trebalo da se raspadne, pa proveravajte bockanjem u kojoj je fazi. Ocedite vodu i ostavite karfiol na cediljci da se prosuši. Za to vreme pripremite sos. Pančetu sitno iseckajte. Crni luk očistite i sitno iseckajte. Paradajz isperite vodom i oljuštite kožicu. Sitno ga iseckajte i stavite na cediljku. Ako bude manje tečnosti kraće dinstajte sos.

U tiganju na tihoj vatri zagrejte maslinovo ulje i dodajte iseckanu pančetu. Pržite nekoliko minuta, pa dodajte iseckan crni luk. Pržite još 5-6 minuta, a zatim dodajte iseckani paradajz i pire od paradajza. Dodajte šećer, so i biber, pa mešajući dinstajte 10-15 minuta, ili dok smesa ne bude upržena. Sklonite sa vatre i dodajte iseckan peršun. Proverite da li je sos dovoljno slan. Zagrejte rernu na 180°C. Vatrostalnu posudu premažite puterom i pospite prezlama. Poređajte cvetiće prosušenog, skuvanog karfiola. Rasporedite sos. Pospite izrendanim kačkavaljem i stavite u zagrejanu rernu. Pecite 15 minuta i servirajte uz kuvane krompiriće i salatu.