B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Porodični Magazin

Blogeri lagano menjaju svet

autor: Gomex | 30.07.2020
Blogeri lagano menjaju svet

Uprkos tome što smo zauzeti poslom i drugim obavezama, veoma je bitno da se organizujemo i nađemo vremena za ono što zaista volimo. Nikome ne prija potpuna podređenost rutini, a hobi je tu da nam pomogne pri uklanjanju ili bar smanjenju stresa…

Šta je blogovanje?

Jedan od veoma popularnih hobija u poslednje vreme jeste vođenje bloga, tzv. blogovanje ili bloging. Taj termin, najkraće rečeno, podrazumeva redovno pisanje i objavljivanje članaka na internetu. Dakle, bloger unosi tekst, a posetioci njegove internet stranice mogu da ga pročitaju i komentarišu.

Jedan od najkorisnijih programa za to je Wordpress. Ovaj vid publikacije mahom se vezuje za mlađe generacije koje vladaju internet tehnologijom, ali je i sve više onih malo starijih koji žele da podele svoja znanja iz različitih oblasti. Pritom je moguće i zaraditi, ali za veliki broj blogera glavno zadovoljstvo predstavlja bavljenje temama za koje su istinski zainteresovani, kao i povezivanje sa osobama istih ili sličnih afiniteta. 

Razmislite o čemu biste pisali

Ukoliko mislite da biste mogli da se oprobate u ovoj ulozi, od presudnog značaja je da na samom početku razmislite o čemu biste najviše želeli da pišete. To bi trebalo da bude nešto oko čega ste strastveni, nešto što vas instinski zanima i u vezi sa čim posedujete određeno znanje. Možete pisati o uzgajanju cveća, pravljenju poslastica, popravljanju automobila, modi, sportu i svemu drugom u čemu pronalazite zadovoljstvo.

Malo spisateljskog talenta i dosta entuzijazma su gotovo uvek dobitna kombinacija! Kakav god blog vodili, važno je da vaši čitaoci prepoznaju neki vid besplatne edukacije i vrednosti objavljenog teksta, jer dugoročno gledano, niko neće pratiti blog ako ne može da čuje nešto novo i korisno. Da biste pokrenuli svoj blog, ne morate biti ekspert u niši za koju ste se opredelili. Većina uspešnih blogera na svojim počecima to nije ni bila. Proces je obrnut.

Ekspert se postaje nakon puno rada, istraživanja, primene usvojenih znanja i naravno grešaka. Ako ste zainteresovani za pravljenje putopisnog, modnog ili kulinarskog bloga, bilo bi dobro da su vam fotografije što kvalitetnije. Vizuelni deo prezentacije je posebno bitan, jer osim tematike, i estetika ume da privuče (ili odbije).

Društvene mreže

Da biste dobro ispromovisali svoj blog, nužno je koristiti više kanala na kojima ćete deliti sadržaj. U tome vam najviše mogu pomoći društvene mreže. Koristite vaš Facebook profil i Facebook grupe koje su bliske sadržaju koji ćete objavljivati. Instagram je takođe popularna društvena mreža koja vam može mnogo pomoći u promociji. Objavite Instagram story o svom novom blogu i naravno #DobroTagujte.

Pored modnih i kulinarskih blogova koji su se poodavno odomaćili kod nas, interesantan je primer automehaničara iz Beograda čiji je blog za kratko vreme postao pravi hit na našem internet nebu. Čovek je iskoristio svoj talenat i uz posao postavljao video savete kako da redovno održavate svoj auto.