B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Porodični Magazin

Dekoracija malih zalogaja ili kanapei

autor: Gomex | 01.04.2021
Dekoracija malih zalogaja ili kanapei

Kanapei ili kanape sendviči su po pravilu minijaturne kreacije od različitih namirnica. Jedino pravilo koje se mora poštovati pri kreiranju je veličina, jer sva magija treba da stane u jedan zalogaj.

Ovi sendvičići su kao stvoreni za slavlja i zabave svake vrste. Ime im potiče od francuske reči “canapé”, što znači sofa, jer su se u prošlosti tradicionalno posluživali pre večere, u sobama za primanje gostiju. 

Šta čini jedan kanape?

Sve vrste kanapea imaju bazu. U zavisnosti od ukusa, mogu se koristiti razne vrste hleba, krekera, ukusnih peciva, lisnatog testa... Baza je uglavnom kružnog oblika zbog lakšeg slaganja slojeva namirnica. U zavisnosti od raspoloživog vremena i kreativnosti, možete da oblikujete i prstenove, kvadratiće, trake ili trouglove. Na bazu se nadovezuju različiti namazi, povrtni ili sirni, mesne ili riblje paštete, aromatizovani puter (u luksuznijoj varijanti kavijar), a onda obično i poneki komad mesa, sir, povrće… Ili sve zajedno. Na kraju se ovi minijaturni sendviči obično posipaju začinskim biljem, ali ne postoji jedan originalni recept, već su to samo varijacije ukusa koji se lepo kombinuju i mnogo toga zavisi od mašte i inspiracije.

Spoj sjajnih ukusa u samo jednom zalogaju

Spoj sjajnih ukusa u samo jednom zalogaju - to je razlog zbog kog je ova vrsta posluženja pravo umetničko delo, i po izgledu i po ukusu. Kanapei se svrstavaju među najpopularnije slane zalogaje, što nije čudo s obzirom na to da se prave od sastojaka kao što su pršuta, losos, inćuni, plemeniti sirevi... 

Danas se pod kanapeima podrazumevaju sva slana predjela koja imaju podlogu sa dodacima, veličine od jednoga ili dva zalogaja, a poslužuju se uz koktele ili aperitive. Kanapei mogu biti topli ili hladni, jednostavni ili maštoviti, u skladu sa vašim željama i potrebama. U zavisnosti od toga da li su zamišljeni kao uvertira za glavno jelo ili kao jedino posluženje, možete pripremiti od tri do šest kanape-sendviča po osobi.

Složite kanape-sendviče na tacnu prekrivenu ukrasnim papirom kako bi se boje različitih sendviča nadopunjavale i bolje isticale. Lagano ih prekrijte plastičnom folijom i držite na hladnom mestu sve dok ih ne poslužite.

Originalni francuski kanape sendviči bili su kriške hleba pržene na maslacu sa slanim inćunima na vrhu.