B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Porodični Magazin

Golubarstvo ispunjenje sna o letenju...

autor: Gomex | 10.09.2020
Golubarstvo ispunjenje sna o letenju...

Istorijski zapisi sadrže podatke o golubovima koji su odgajani na dvorovima, po manastirima, crkvama, gradovima i selima... 

Veruje se da je pripitomljavanje ovih ptica, kao i samo golubarstvo, počelo u Egiptu, a uzgajivači imaju zanimljivu tvrdnju - oni kažu da je golubarstvo starije i od samih golubova, jer su to ptice nastale ukrštanjem prepelica.

Vrste golubova

Golubovi se obično dele na: ukrasne (koji se uzgajaju zbog svoje lepote) i sportske (koji poseduju letačke osobine). U letače spadaju: visokoletači, engleski tipleri, pismonoše i prevrtači, a među ukrasne golubove svrstavaju se: njivski golubovi, golubovi bubnjari, gušani, strukturni, bradavičasti i kratkokljuni ukrasni golubovi. Najpoznatiji golub letač kod nas je Srpski letač. 

Od hobija do unosnog biznisa

Pri odabiru treba znati da mnoge rase ukrasnih golubova, kao i golubova letača i prevrtača podjednako dolaze u obzir za zabavu i razonodu, ali isto tako i za izložbe i sportska takmičenja. Najpoznatija su takmičenja za golubove pismonoše. Rekord u dužini leta ove vrste je relacija Japan – Francuska. Pored toga, svake dve godine organizuju se Olimpijade na kojima učestvuju golubovi pismonoše, koji se nakon takmičenja prodaju po cenama od nekoliko desetina do nekoliko stotina hiljada evra. Ti golubovi se ne koriste za dalja takmičenja, već isključivo za razmnožavanje, iz čega zaključujemo da golubarstvo može biti i veoma unosan biznis.

Golubovi koji se pripremaju za trke se već od 25-og dana života odvajaju od roditelja i premeštaju u kavez sa mladim golubovima. Posle mesec dana, puštaju se u “leteranu”, gde imaju priliku da osmotre i upoznaju prostor oko sebe, a onda se otvaraju vrata kaveza. Golub mora sam da donese odluku o izlasku i najzanimljivije je što se gotovo uvek vrati nazad.

Ukoliko poželite da golubarstvo postane vaš hobi, preporučujemo vam da posetite nekoliko izložbi. Tu ćete imati priliku i da razgovarate sa iskusnim golubarima, ali i da naučite mnogo toga neophodnog za početak.

Najskuplji golub

Golubovi odgajani u Belgiji važe za najbrže. Na jednoj aukciji održanoj prošle godine u toj zemlji, mužjak flamanskog goluba po imenu Armando prodat je za neverovatnih 1.252.000 evra, čime je stekao status najskuplje ptica na svetu. Pismonošu starog pet godina i šampiona u takmičenjima na duge staze kupio je Kinez, koji je najavio da će taj golub biti korišten samo u reproduktivne svrhe. Dve godine ranije, u Belgiji je golub pismonoša prodat za 400.000 evra.