B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Porodični Magazin

Lični estetski pečat tehnikom dekupaž

autor: Gomex | 05.11.2020
Lični estetski pečat tehnikom dekupaž

Iako postoje dokazi da se dekupaž primenjivao još u 12. veku, sam termin je nastao 8 vekova kasnije. U osnovi naziva je francuska reč „decouper“, što znači „izrezati“. Najprostije rečeno, dekupaž se svodi na isecanje komada papira i njihovo lepljenje na predmet koji želimo da dekorišemo.

Dekupaž tehnika

Uz dekupaž, bilo kom predmetu možemo dati lični i estetski pečat. Najčešće se dekorišu kutije, posude, vaze, ramovi i slično. Predmet koji želite da ulepšate najpre bi trebalo pripremiti za rad. Neophodno je da podloga bude svetla, zbog dobrog kontrasta. Ukoliko je vaš predmet tamniji, ofarbajte ga. Uglavnom se koristi bela akrilna boja, ali i bež, nebeskoplava, roze ili bilo koja druga svetla boja. Tamne predmete morate prefarbati više puta. Površina ne sme biti prljava ili neravna, pa ju je nakad neophodno ošmirglati i uglačati. Ovaj postupak se preporučuje i posle farbanja predmeta svetlom akrilnom bojom. 

Za dekupaž se najčešće koriste motivi sa salveta, ali nemojte isključiti ni fotografije iz časopisa. Oštrim makazama ili skalpelom se iseče motiv koji želimo da zalepimo i, ukoliko je u pitanju salveta, skida se samo prvi sloj papira. Ukoliko ste isečke uzeli sa nekog drugog tipa hartije, pre lepljenje ga treba umočiti u mlaku vodu, a zatim iskoristiti ubrus za upijanje viška vode. Treba izbegavati predebele aplikacije kao što su isečci sa kartona. 

Površinu predmeta na koju želite da stavite isečak premažite tankim slojem lepka. Površina mora biti čista i suva pre početka rada. Pažljivo postavite sličicu koju ste isekli i lagano pritiskajte od sredine prema krajevima, da biste istisnuli vazduh. Malim sunđerom pokupite višak lepka. Sačekajte da se lepak stegne, pa preko slike premažite još jedan sloj. Nemojte se plašiti zbog toga što je lepak beo, jer će postati proziran kada se osuši. Budite pažljivi, kako ne biste pocepali sliku.

Lakiranjem dajemo dodatni sjaj, ali i zaštitu predmetu koji smo dekorisali. Budite sigurni da se lepak za dekupaž dobro osušio, pa tek onda počnite sa lakiranjem. Ako želite da predmet prelakirate više puta, takođe sačekajte da se prethodni sloj sasvim osuši. Posle lakiranja, ukoliko niste potpuno zadovoljni izgledom, možete uz pomoć sitne šmirgle dodatno uglačati predmet i zatim obrisati prašinu sa njega. 

Rad sa salvetama je samo jedan deo dekupaža i najčešće se naziva salvetnom tehnikom, koja je ujedno i najrasprostranjenija, a daje sjajne rezultate. Salvete su troslojne, a za dekupaž je potreban samo gornji sloj na kom je štampa. Oni iskusniji umeju da obrade isečenu aplikaciju po ivicama tako da se ona, kada se zalepi, potpuno stapa sa podlogom. 

Dekupažom do unikatnih predmeta

Ovaj očaravajući hobi je “zarazan”, jer nam omogućava da od običnih stvaramo unikatne predmete. Možete raditi dekupaž i sa materijalom koji uglavnom svi imamo kod kuće, ali možete sve to da podignete na još viši nivo uz dekupaž materijal, koji između ostalog obuhvata poseban lepak, papir, specijalne lakove, četkice i još mnogo toga.

Usvojeno je mišljenje da koreni onoga što danas nazivamo dekupažom sežu do istočnog Sibira, a onda tehniku usvajaju u Kini, gde je koriste za dekorisanje svetiljki, zidova i prozora. 500 godina kasnije, sa razvojem pomorske trgovine, kineski dekorisani predmeti stižu u Evropu, preko Italije. U Firenci i Veneciji, dekupaž tehnika je vrlo brzo prihvaćena i počinje da se koristi prevashodno za dekorisanje nameštaja, kao mnogo jeftinija i brža alternativa klasičnom oslikavanju.