B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Porodični Magazin

Modeliranje polimernom glinom

autor: Gomex | 08.01.2021
Modeliranje polimernom glinom

Poznato je da se glina od davnina koristila za izradu posuđa i mnogih drugih stvari bitnih za život čoveka, ali s obzirom da su za pečenje potrebne posebne peći koje dostižu izuzetno visoke temperature (preko 900 stepeni), u novije vreme se za hobi sve više koristi glina koja pečenjem u rerni postiže željenu čvrstoću. U pitanju je polimerna glina.

Šta je polimerna glina?

Ako se pitate šta je zapravo polimerna glina, evo odgovora. Ona predstavlja modelirajuću masu na bazi polimera polivinil hlorida (poznatijeg kao PVC) i veoma je pogodna za rad, dok njena struktura podseća na plastelin. Zbog izuzetne mekoće, odlično se meša sa sličnim masama, prilikom čega se mogu dobiti fantastični efekti.

Polimerna glina je laka za upotrebu i sa njom mogu raditi i deca i odrasli. Jednostavna je za obradu i od nje se može napraviti gotovo sve - od nakita, ukrasa, raznih rukotvorina do upotrebnih predmeta.

Osnovna podela polimerne gline je na onu koja se suši pečenjem i onu koja se suši na vazduhu. Ova vrsta postiže čvrstoću na sobnoj temperaturi, veoma je laka za obradu i nije je potrebno peći. Kada ste završili predmet, samo ga ostavite da se osuši. Vreme sušenja zavisi od veličine i debljine predmeta. Obično je to od 12 do 48 sati. Posle sušenja možete je dodatno obrađivati šmirglanjem, oslikavanjem, lakiranjem… Ako želite da od vaših rukotvorina zastaje dah, morate da znate da se pre, posle i između modelovanja i pečenja krije mnogo pojedinosti, trikova i alata.

Od osnovnih alata, za rad će vam biti potrebni: nožić ili skalpel pomoću kog ćete seći glinu, staklena podloga na kojoj ćete raditi, modlice, sekači i ostali pomoćni alati za oblikovanje, papir za pečenje koji je odlična podloga za pečenje u rerni, šmirgle (ukoliko želite svom radu da date lep finiš), kao i lak i četkice (za dodatni sjaj).

Budite umetnik!

Rad sa polimernom glinom je uzbudljiv. Uz to, neke tehnike zahtevaju pažnju i koncentraciju, a to vam obezbeđuje beg od problema i prepuštanje mašti. Krajnji rezultat svakako vam omogućuje da se osećate kao umetnik.

Polimerna glina nije toksična i može se slobodno peći u rerni koja služi za pripremu hrane. Ipak, poželjno je zaštititi tepsiju aluminijskom folijom ili papirom za pečenje, kako ne bi ostali tragovi gline na tepsiji. Prilikom pečenja, važno je biti pored rerne i proveravati boju gline. Ako je temperatura previsoka ili ako se predugo peče, glina može potamneti.