B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Porodični Magazin

Obavezno nazdravi za dobar rod

autor: Gomex | 04.02.2021
Obavezno nazdravi za dobar rod

Vinogradarstvo je za neke hobi i izazov, dok za druge to na prvom mestu predstavlja mogućnost zarade. Ipak, početna ulaganja u podizanje vinograda nisu mala i prema procenama stručnjaka iznose između 10 i 16 hiljada evra po hektaru.

Vinogradarstvo-hobi ili posao

Postojbina gajenja vinove loze je Mala Azija, odakle se još u starom veku ta kultura proširila na Evropu. Vinograd je poljska kultura koja na relativno malim površinama može da daje velike prinose, a pored toga, uspeva i na zemljištima i terenima koji su za gajenje drugih poljskih kultura manje pogodni ili čak nepodesni. Ono što je posebno zanimljivo u poslednje vreme jeste trend bavljenja vinogradarstvom iz hobija, gde se jedan deo proizvedene količine prodaje, kako bi se pokrili troškovi, a jedan deo ostaje za sopstvenu upotrebu.

Proizvodnja u vinogradu je fabrika pod vedrim nebom. U periodu od oktobra do februara obavljaju se poslovi čiji je cilj da se loza zaštiti od niskih temperatura i da joj se obezbedi dobar rod u narednoj godini, a na dan Svetog Trifuna (14. februara) u Srbiji se tradicionalno obilaze vinogradi i obavlja se jedan od najvažnijih poslova – orezivanje. 

Najveći evropski proizvođači vina u protekloj godini bili su Italija sa 5,5 milijardi, odmah za njima Španija sa 4,3 i Francuska sa 3,4 milijarde litara.

"Hobi vinogradi" u Francuskoj

Na francuskom tržištu vinskih imanja takođe se pojavljuje sve veći broj takozvanih „hobi vinograda“ čiji je cilj pronalaženje bogatih entuzijasta u potrazi za promenom životnog stila. Ovakvi vinogradi predstavljaju dobru osnovu za kvalitetno trošenje sredstava i slobodnog vremena, a takođe i dobru osnovu da se napravi ozbiljno dobar proizvod, kao i biznis. Trenutno je veoma “moderno” da, ukoliko ste uspešan i bogat preduzetnik, počnete da se bavite vinogradarstvom, i to u Bordou, u Francuskoj. Jedini problem je što zaista morate biti bogati, jer jedno imanje „hobi vinograda“ od sedam hektara u Bordou košta oko 1.4 milona evra, u zavisnosti od vinove loze koja se na tom imanju kultiviše.

Slavu Svetog Trifuna u Srbiji slavi nekoliko stotina vinara i vinogradara, kao svog zaštitnika. Na taj dan, pre nego što sunce izađe, vinogradari odlaze u svoje vinograde i orezuju dva-tri čokota koje zalivaju starim vinom. Ovo je veoma star i poštovan običaj.Smatra se da će vinogradi tako povratiti svoju snagu posle duge zime i razbujati se na proleće.