B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Porodični Magazin

Putovanje kao hobi

autor: Gomex | 18.06.2020
Putovanje kao hobi

„Za dvadeset godina, bićeš više razočaran stvarima koje nisi uradio nego onima koje jesi. Isplovi zato iz sigurne luke. Otkrivaj, sanjaj, istražuj!“ - Mark Tven

Putovanje je svakako jedan od najlepših hobija, a uz dobar plan i organizaciju, to čak ne mora da bude ni previše skupo. Oni koji mnogo putuju znaju da postoje jeftini (low cost) letovi širom Evrope. Karte su još jeftinije ako ih kupite unapred, a letovi koji uključuju presedanje su jeftiniji od direktnih letova. Osim toga, tu su vozovi i autobusi, a postoje i varijante podele troškova prevoza. Za one koji nemaju problem sa stopiranjem, to je najbolja opcija, jer za tu aktivnost novac uopšte nije potreban. Takođe, pomoću „kauč surfinga“ potpuno besplatno možete da odsednete i uz to vam vaš domaćin obično bude vodič kroz grad, a možda čak i novi prijatelj.”

Počnite da štedite

Odvajajte po malo novca kad god možete i kada sakupite određenu svotu, izračunajte koliko možete da putujete. Računajte da vam prosečno treba 30 evra dnevno i shvatićete na koliko dugo putovanje možete da odete. Ako koristite kreditne kartice, raspitajte se za koje se ne naplaćuje dodatna provizija za korišćenje u inostranstvu. Iskusni putnici tvrde da na taj način možete da uštedite i do nekoliko stotina evra. Mudro izaberite destinacije. Postoji mnogo predivnih zemalja koje je vredno posetiti i istražiti, a da vas to ne košta čitavo bogatstvo. Neke od njih su Tajland, Indonezija, Bolivija, Meksiko, Filipini, Nepal, Kenija, Turska… Napravite plan koje destinacije ćete posetiti i kojim redom, kako biste maksimalno iskoristili vreme i novac. 

Pokretanje putničkog bloga

Ukoliko razmišljate kako bi bilo da od svog hobija napravite posao, razmotrite mogućnost pokretanja putničkog bloga. Uz kreiranje kvalitetnog sadržaja, moguće je da će vas neko ubrzo kontaktirati za saradnju i pisanje sponzorisanih tekstova. Zamislite da putujete besplatno, a da zauzvrat pišete putopise i utiske o destinacijama. Može li bolje?

Gunar Garfors, istraživač iz Norveške, poneo je “titulu” najmlađeg putnika koji je posetio svih 198 zemalja, i to do svoje 37. godine. U prvom krugu, posetio je 85 zemalja, a u narednoj godini obišao je još pet. Tada je doneo odluku da će obići svih 198 zemalja. To je uspeo da uradi u narednih pet godina. Uspeo je da zadrži svoj posao u Norveškoj korporaciji za radiodifuziju i radio je dok je putovao, čime je dokazao da nije neophodno napustiti posao zbog putovanja. Samo je potreban dobar plan.