B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Porodični Magazin

Stripovi od pop-kulture do kolekcionarstva

autor: Gomex | 13.08.2020
Stripovi od pop-kulture do kolekcionarstva

Sakupljanje stripova je zabavno. Neki ih prikupljaju samo zbog toga, ali većina kolekcionara želi da se vrednost njihovih stripova vremenom poveća, kako bi ih jednog dana prodali i zaradili “bogatstvo”.

Retka izdanja i starinski stripovi prodaju se po astronomskim cenama i kupuju ih kolekcionari širom sveta. Što su bolje očuvani, cena je veća. Takve stripove je posebno teško naći u pristojnom stanju, te cene pojedinih primeraka idu i preko milion dolara po komadu, što zaista zvuči neverovatno. Na listi najvrednijih su prvi primerci stripova Kapetan Amerika, Supermen, Spajdermen i Betmen, a ubedljivo najtraženije i najvrednije je prvo izdanje stripa “Action Comics”. Ono se smatra početkom superherojskog stripa i sadrži prvi nastup najpoznatijeg svetskog heroja - Supermena. Čak i lošije očuvani primerci pomenutog stripa prodavali su se za više stotina hiljada dolara.

Kod nas postoji potencijalno tržište od oko pet hiljada ljubitelja stripa, ali čak i oni koji nisu pridavali veliki značaj ovoj formi znaju za Alana Forda, Bleka Stenu, Zagora… Mnoge generacije širom bivše Jugoslavije odrastale su upravo uz legendarnog Alana Forda i grupu TNT, strip koji će svima najviše ostati u sećanju po izuzetno duhovitom prevodu Nenada Briksija. Brojni citati postali su deo popularne kulture u SFRJ, a neki od legendarnih su i sledeći: Kupite cvijeće voljenoj ženi, ali ne zaboravite i na vlastitu; Bolje živjeti 100 godina kao milijunaš nego sedam dana u bijedi; Mi ništa ne obećavamo i to ispunjavamo - Stranka istine…

Legendarni Zagor omiljeni je lik mnogih ljubitelja stripa, kao i kolekcionara. Primerak Zlatne serije, broj 13, “Nasilje u Darkvudu” prodat je na jednom domaćem portalu za onlajn prodaju, po ceni od 83.898 dinara. Čak 48 ponuda stiglo je za ovaj strip koji je jedna od prvih Zagorovih epizoda i veoma je tražen među kolekcionarima već godinama unazad. 

Ukoliko imate zavidan broj stripova koje ste sakupljali tokom dugog niza godina i želite da ih prodate, najjednostavniji način jeste da ih ponudite putem interneta ili lično, antikvarnicama ili na mnogobrojnim susretima ljubitelja stripa. Pre toga se svakako dobro raspitajte o vrednosti primeraka koje posedujete.

U poslednje vreme, aktuelni su i stripovi u digitalnoj formi. Oni se mnogo lakše skladište, jer je prostor na vašem hard disku zapravo jedini prostor koji zauzimaju. Ako i sami želite da se oprobate u kreiranju digitalnih stripova, u tome vam mogu pomoći web alati kao što su: Pixton, Web Generator, ToonDoo, Bitstrips…

Za razliku od svetskog tržišta stripa, na kome neprikosnoveno vlada američki Marvel, pop kultura i strip kultura na srpskom govornom području svoj ukus je formirala na publikacijama italijanskih i francuskih autora. Dnevnikova edicija za strip je decenijama dva puta nedeljno izbacivala nov naslov, koji je cela Jugoslavija jedva čekala.