B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Porodični Magazin

Umetnost rezbarenja nojevih jaja

autor: Gomex | 05.03.2020
Umetnost rezbarenja nojevih jaja

“Otac je bio čovek starog kova koji je želeo da postanem doktor, a mene su zanimale neke druge stvari. Ipak, ova treća dob života ljudima treba da služi da se posvete nečemu čemu su ceo život težili, o čemu su maštali, a nisu imali mogućnosti ili nisu imali vremena” - započinje priču naš sagovornik.

Božidar je svoju prvu sliku naslikao 1999. godine, a rezbarenjem i oslikavanjem nojevih jaja počeo je da se bavi 2011. godine, po odlasku u penziju. Veći deo svog radnog veka proveo je kao računovođa i kaže da mu je ponekad žao što se nije ceo život ovim bavio.

Umetnička dela od nojevih jaja 

Ideju za rezbarenje jaja dobio je pretražujući video snimke koji se tiču različitih rukotvorina na YouTube-u. Sada, 9 godina kasnije, Božidar ima čitavu kolekciju lampi izrađenih od ljuski nojevih jaja. Kao postolje uglavnom koristi delove starih svećnjaka i lampi pronađenih delom na internetu, a delom na pijacama i buvljacima. Na lampama se mogu videti verski i cvetni motivi, kao i motivi iz Grčke mitologije, ali i likovi velikana...

Neki od onih koji su našli svoje mesto na Božidarovim lampama su: Če Gevara, Nikola Tesla, Novak Đoković, Džim Morison, Džon Lenon, drug Tito… Rad na jednom jajetu traje 20-ak dana. Prvo se čisti i dezinfikuje, a potom ručno rezbari i gravira. Izrada zahteva mnogo strpljenja i preciznosti, ali i specijalne alate. Ako dođe do greške, nije je moguće ispraviti. 

„Do sada nisam pronašao klijentelu za svoje lampe, ali je to ipak u drugom planu. Prodavao ili ne, ja u tome uživam. Kada imam nešto na čemu radim, jedva čekam da ustanem i obavim sve neophodnosti, kako bih što pre seo i nastavio svoj rad. Volim da sam sam u svom svetu. Ponekad se toliko zadubim u rad da zaboravim na vreme. Dešavalo se i da radim do 5 ujutru.” 

Sreća je u malim stvarima 

Božidar je do sada svoje radove uglavnom izlagao na sajmovima rukotvorina, a prošle godine je imao poziv i da izlaže u Rusiji.

„Nedavno sam upoznao čoveka koji radi sa drvetom, pa sam razmišljao i da se oprobam u izradi ikona od drveta. Počeo sam da radim sa pirografom, a od drveta već izrađujem postolja za rakijske flaše i fićoke. Osim toga, pravim i kutije za nakit od PVC cevi. Sve što vidim i dopadne mi se, želim da pokušam i sam da napravim.

Hobi mi pričinjava neopisivo zadovoljstvo. Prava je istina da je sreća u malim stvarima. Bar za mene. Jedan prijatelj se našalio da moji radovi moraju biti lepi s obzirom na količinu ljubavi sa kojom su izrađeni.”