B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Porodični Magazin

Zapleši i učini život lepšim!

autor: Gomex | 24.09.2020
Zapleši i učini život lepšim!

Ples nije samo najbolji metod za mršavljenje, već je i jedan od najboljih oblika zabave. Pozitivno utiče na društveni život i daje nam priliku da upoznajemo nove ljude… Uz ples rastemo i zbližavamo se. On nas doslovno čini srećnim. Između ostalog, ovom aktivnošću se povećava i nivo endorfina u krvi.

Benefiti koje ostvarujemo plesom

Postoji čitav niz benefita koje ostvarujemo plesom. Ples stvara osećaj fizičke i psihičke opuštenosti i može biti osnov za uspešnost u drugim sportskim granama, jer postoji velika raznovrsnost pokreta. Kao takav, neizostavan je deo sportova poput klizanja, ritmike, sinhronog plivanja... 

Plesom povećavamo kapacitet pluća, jačamo kardiovaskularni sistem i srce, a sam čin plesanja u naš um unosi pozitivu i ne dopušta našem duhu da klone. Ples jača kosti i zglobove, a pomaže i u prevenciji i lečenju osteoporoze i artritisa. U pitanju je hobi koji može poboljšati našu memoriju, jer moramo da pamtimo korake i rutine, te se smatra sjajnom vežbom za mozak. Procenjuje se da ples sagoreva 10 do 20 kalorija po minutu, zavisno od intenziteta i brzine pokreta.

Sportski ples postao je popularan dvadesetih godina prošlog veka u Egleskoj. Pedesetih godina su definisane discipline i počela su da se održavaju takmičenja, pa je tako London i danas centar svetskog plesa. Kod nas je organizovano bavljenje plesom počelo nešto kasnije (tek krajem osamdesetih godina). 

Sportski ples danas podrazumeva standardne plesove, među kojima su: engleski valcer, bečki valcer, tango, slou foks i kvikstep. 

Popularni latinoamerički stilovi su: rumba, ča-ča-ča, samba, pasodobl i džajv. 

Spoj muzike, fizičke aktivnosti i uživanja

Ples je poseban spoj uživanja u muzici i ritmu, fizičke aktivnosti i druženja, jer tako upoznajemo i mnoge nove ljude koji vole isto što i mi. Plešite kao da vas niko ne gleda i uživajte u svemu što ples pruža.

Kod dece, plesom se postiže bolji tonus mišića, držanje tela, ravnoteža i koordinacija pokreta. Takođe je koristan kod otklanjanja deformiteta. Intelektualno, ples povećava sposobnost pamćenja, razvija kreativnost i želju za novim saznanjima.

Kako ljudi stare, regija hipotalamusa (koja je, imeđu ostalog, zadužena za pamćenje, učenje i ravnotežu) teži da se smanjuje. Ta moždana regija je, takođe, podložna oboljenjima kao što je Alchajmerova bolest, a preporučena aktivnost koja će doprineti zdravlju mozga i u poznim godinama upravo je ples.