B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

„Letnja deca”?

autor: Gomex | 14.07.2022
„Letnja deca”?

Deca rođena u leto imaju brojne karakteristike, tvrde naučnici koji su se bavili jednim interesantnim istraživanjem koje obuhvata datum rođenja, osobine i sklonosti ličnosti... Šta su zaključili saznajte u nastavku.

Letnja deca su vesele naravi

Oni koji su rođeni u sunčanoj sezoni pretežno su vesele naravi i kod njih je značajno manji rizik od razvoja sezonskog afektivnog poremećaja (depresije), bipolarnog poremećaja i šizofrenije. Naime, naučnici u Britaniji i Švedskoj su od ispitanika tražili odgovore na 13 različitih pitanja o njihovoj veri u sreću i karakteristikama ličnosti. Zaključili su da su zimska deca davala pesimistične, a letnja optimistične odgovore. Sa druge strane, prema studiji objavljenoj od strane Američke akademije za dečju i adolescentnu psihijatriju iz 1993, deca rođena početkom leta predstavljaju čak 71% slučajeva disleksije. 

Takođe je interesantno da je istraživanjem otkriveno da su deca rođena u letnjim mesecima trapavija od druge dece. Isto istraživanje pokazalo je da su deca rođena u jesen bolji sportisti od svojih vršnjaka, ali posebno su bolji od onih rođenih u aprilu, maju i junu. 

Još jedna studija ukazala je na mogućnost da letnje bebe imaju veći rizik za celijakiju (preosetljivost na gluten). Naučnici pretpostavljaju da letnje bebe obično prvi put dobiju čvrstu hranu u zimskom periodu, kada virusne infekcije preovladavaju. Očigledno postoji moguća veza između ranih virusnih infekcija i rizika od razvoja celijakije… 

Da li je vaše dete rođeno u leto nestašnije od druge dece?

Nemojte kriviti dete, već sezonu u kojoj je rođeno… Istraživači jednog australijskog univerziteta su uporedili mesece rođenja skoro 5000 dece uzrasta od 4 i 5 godina sa rezultatima upitnika o ponašanju i zaključili da letnje bebe imaju više problema sa slušanjem roditelja, deljenjem stvari, koncentracijom i odnosima sa drugom decom. (Napomena: Ova studija dolazi iz Australije, gde leto traje od novembra do januara, dok je zima od maja do jula). Njihova pretpostavka je da mame koje rađaju u letnjoj sezoni ne prikupe dovoljno sunca tokom trudnoće, a nedostatak vitamina D zapravo utiče na temperament bebe.

Pogled na datum rođenja izraelskih vojnika sa kratkovidošću pokazao je da je za 25% veći procenat kratkovidih vojnika rođenih u leto. Probleme sa vidom imaju oni koji su rođeni u junu ili julu. Još jedna studija u Britaniji je došla do sličnih rezultata.