B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Da li obaveze ugrožavaju porodicu?

autor: Gomex | 21.05.2020
Da li obaveze ugrožavaju porodicu?

Rezultati jednog od poslednjih istraživanja u kom je učestvovalo 2000 ljudi pokazali su da zaposlene majke i očevi u proseku imaju samo 32 minuta za uživanje u slobodnom vremenu.

Život sa pola sata dnevno slobodnog vremena

Onima koji nemaju decu verovatno je teško da zamisle život sa samo pola sata slobodnog vremena dnevno, ali roditeljima je to već dobro poznato... Posebno što ima dana kada nije moguće za sebe odvojiti čak ni tih tridesetak minuta! Smešno (a u isto vreme daleko od smešnog) je i to da pomenuto istraživanje pokazuje kako roditelji neretko pokušavaju da se sakriju od dece, da bi “ukrali” još koji minut za sebe.

Svaki treći ispitanik uključen u ovo istraživanje rekao je da ne stiže da završi sve svoje obaveze do osam sati uveče. Kada se uzmu u obzir smene na poslu, vreme koje prođe u odlasku i dolasku s posla, spavanje, kuvanje, čišćenje, peglanje i sve ostalo, činjenica je da roditelji veoma malo vremena imaju za opuštanje i odmor. Ponekad su toliko zauzeti da ne stižu redovno ni da jedu, što pokazuje još jedan interesantan podatak koji je iznedrilo ovo istraživanje. Naime, roditelj tokom godine preskoči više od 200 obroka. 

Drugo istraživanje koje je obuhvatilo 2.000 majki pokazalo je da one u proseku imaju još manje vremena - samo 17 minuta dnevno. Više od polovine intervjuisanih žena je istaklo da ponekad tokom cele nedelje nemaju ni minut slobodnog vremena. Osim toga, majke kažu da ponekad i to malo slobodnog vremena što imaju provedu planirajući naredni dan, a 75 odsto majki priznaje da se ponekad osećaju kao da žive život za druge. 

Čini se da su svi roditelju u istom problemu, ostaje samo pitanje gde potražiti rešenje...

Najbolji dokaz o tome u kakvom vremenu živimo je priča o trogodišnjem dečaku iz Kine, koji je tokom dana u vrtiću, a kada se vrati kući njegovi roditelji nemaju vremena, pa dečak vreme provodi sa robotom. Osim što zajedno gledaju TV, dečak i njegov robot pričaju, šale se, igraju društvene igre… Kina poslednjih godina prednjači kada je u pitanju proizvodnja “edukacionih robota”, ponajviše zbog prezauzetosti roditelja.

Zdravlje i životna energija su ,na žalost „potrošna roba”. Psiholozi tvrde da ukoliko ne naučite da odredite vreme za sebe, za opuštanje i konstantan razvoj, može se desiti da od silnog požrtvovanja za porodicu, zapustite sopstvene elementarne potrebe. To neminovno nagomilava nezadovoljstvo i vodi u anksioznost i druge zdravstvene poremećaje. Odredite sebi trenutke za opuštanje, usaglasite obaveze prema deci sa partnerom, bavite se malim stvarima koje vas ispunjavaju. Činite to redovno i eto recepta za uspeh.