B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Da li pandemija može da izmeni slavske običaje?

autor: Gomex | 03.12.2020
Da li pandemija može da izmeni slavske običaje?

Sezona slava je sve bliže, a epidemiolozi upozoravaju da treba izbegavati sva veća okupljanja u zatvorenim prostorima, jer bi ona predstavljala prevelik rizik... Logično pitanje koje sledi je - da li je ovo prilika da se vratimo starim običajima i slavu proslavimo u krugu porodice?

Običaji za slavu

Pored nezaobiolazne raskošne trpeze, u Srbiji se krsne slave često obeležavaju uz muziku i velike količine alkohola, a sve češće se za tu priliku iznajmljuju i svečane sale ili restorani, što po mišljenju stručnjaka u ovom trenutku nikako ne bi bilo pametno. Po mišljenju Crkve, takav vid proslave nije u skladu ni sa tradicijom, ni sa osnovnim verskim načelima. Što se tradicije tiče, slava se po crkvenim običajima slavi jedan dan, i to na dan sveca, dok se po narodskim običajima praznuje čitava tri dana. U tom slučaju, dan pre slave (uveče) obeležava se „navečerje“ kada se oko zajedničke trpeze okupljaju članovi porodice sa gostima. Na dan sveca, obavljaju se glavni obredi, dok se dan posle obeležava „pojutrica“ ili „ispraćaj“ i do večeri se razilaze svi gosti.

Kod nas, pored okupljanja velikog broja zvanica za jednim stolom, slava podrazumeva i čestitanje (čitaj grljenje, ljubljenje i rukovanje), što vodi ka još jednom pitanju - kako zaštiti zdravlje, a ne izneveriti tradiciju... S obzirom da se bliži Sveti Nikola, slava koju obeležava najveći broj domaćinstava u Srbiji, pojedini infektolozi su predložili da gosti dolaze u manjim grupama, od po dve do tri osobe. Tako bi se verovatno slavilo nekoliko dana, ali bi i rizik bio značajno umanjen.

Preporuke u vreme pandemije

Imajte u vidu da, čak i ako se odlučite za proslavu sa malim brojem gostiju, slava treba da protekne uz držanje razumnog rastojanja, bez ljubljenja, uz često provetravanje prostorije i obavezno pranje ili dezinfikovanje ruku. Stariji i hronični bolesnici i dalje moraju da se čuvaju, kao i osobe kod kojih je usledio pad imuniteta. Oni koji imaju problem sa alergijama takođe moraju da budu oprezniji, jer spadaju u osetljivu grupu, a domaćicama se savetuje da prilikom spremanja i posluživanja hrane ne skidaju zaštitnu masku. Zvuči prilično komplikovano, ali na nama je da odlučimo…

U godinama koje su iza nas, nakon proslave Svetog Nikole je uvek beležen rast broja obolelih od respiratornih infekcija i sezonskog gripa, a sada je tu i nešto ozbiljniji izazov koji poslednjih godinu dana zovemo Covid-19.